Масова вакцинація допоможе подолати ковід: «Голос» підготував Національний план вакцинації

Масова вакцинація допоможе подолати ковід: «Голос» підготував Національний план вакцинації

Депутатка фракції «Голосу» Ольга Стефанишина презентувала Національний план масової вакцинації населення від COVID-19 — з рекомендаціями перших кроків уряду.

2Z4A6269.JPG

Пряма мова Ольги Стефанишиної, депутатки фракції «Голосу» у Верховній Раді, членкині комітету з питань здоров’я нації:

— В Україні від ковіду помирає майже 2% людей. Якщо уряд далі буде зволікати, неякісно лікувати українців і все населення перехворіє, то потенційно може померти до 700 тисяч людей.

Ми добре пам’ятаємо, як ще в березні МОЗ розповідав, що вони готові до ковіду і в лікарнях все є, а тестування налагодиться. Усього цього не сталося.

Ми зробили роботу за уряд — підготували Національний план вакцинації від COVID-19, у якому є рекомендації для першочергових кроків уряду. Маючи досвід масової вакцинації дітей від кору в Україні, ми знаємо, що треба робити прямо зараз.

По-перше, треба налагодити управління цими процесами. І на рівні уряду має бути призначена людина, яка відповідає за масову вакцинацію від COVID-19. Те саме має бути зроблене на рівні регіонів.

2Z4A6079.JPG

По-друге, уряд має затвердити чіткий план поставок і розповсюдження вакцин у регіонах — і це потрібно зробити прозоро і публічно. І одне з найважливіших — вже зараз готувати комунікаційну кампанію, щоб люди йшли вакцинуватися. Бо сьогодні половина українців не хочуть вакцинуватися від COVID-19.

2Z4A6353.JPG

Наші рекомендації щодо вакцинації від COVID-19 допоможуть підготувати медиків, інфраструктуру і комунікацію, щоб мільйони українців наступного року отримали захист від COVID-19.

Детальніше:

За нашими рекомендаціями, до кінця грудня уряд має ухвалити Національний план масової вакцинації від COVID-19. Цей план повинен складатися з:

1) детальних графіків поставок вакцин (як державних, так і гуманітарної допомоги);

2) розподілу вакцини серед українців, опис їхнього розподілу;

3) порядку вакцинації та залучення населення до програми вакцинації

4) вимог до місць вакцинації.

План має містити детальний бюджет та алгоритм взаємодії центральної та місцевої влади. Адже зараз ми бачимо, що МОЗ намагається перекласти відповідальність за боротьбу з COVID-19 на місцеву владу.

Регіональні плани повинні передбачати перелік пріоритетних груп для вакцинації із кількістю людей у кожній групі, наявні та необхідні потужності для зберігання та транспортування вакцин, перелік місць для вакцинації в області та кількості медичного персоналу для роботи.

Через високу недовіру до програм вакцинації, уряд повинен розробити масштабну інформаційну кампанію, яку потрібно запустити по всій країні. Це один із ключових факторів для ефективної вакцинації.

2Z4A64292.jpg

Презентація та рекомендації «Голосу» з розробки та реалізації Національного плану масової вакцинації населення від COVID-19 — за посиланням.

Підписуйся на нашi

ще новини