Масштабне тестування за міжнародними стандартами та підтримка медиків — Верховна Рада ухвалила закон «Голосу» для боротьби з COVID-19

Масштабне тестування за міжнародними стандартами та підтримка медиків — Верховна Рада ухвалила закон «Голосу» для боротьби з COVID-19

Верховна Рада України підтримала законопроект «Голосу» для ефективнішої боротьби з COVID-19 №3380. 336 депутатів проголосували «за». Закон дозволить якісно проводити широкомасштабне тестування, покращити фінансовий захист медиків та змусить уряд прозоро звітувати про наявність тестів, костюмів захисту, а також про розподіл як закупівель, так і гуманітарної допомоги в кожній області.

Закон передбачає:

для населення:

1) широкомасштабна кампанія тестування на коронавірус за найкращими міжнародними практиками

2) розгортання мережі пунктів тестування по всій країні

для медичних працівників:

1) підвищення виплат під час самоізоляції для медиків (100% доходу, в той час як досі діяла норма – лише 50% від заробітної плати);

2) пріоритетне, регулярне та обов’язкове тестування медиків;

3) обов’язкове навчання медичних працівників (використання засобів індивідуального захисту, заходів із профілактики інфекцій та інфекційного контролю при наданні медичної допомоги та догляді за пацієнтами, хворими на COVID-19 тощо);

4) відпрацьований алгоритм пікового навантаження на лікарні, які приймають хворих на COVID-19 (МОЗ має визначити лікарні 1, 2, 3 хвилі та шпиталі (4 хвиля) та встановити черговість їхнього заповнення пацієнтами).

Закон №3380 зобов’язує уряд бути прозорим для людей і постійно публікувати інформацію про наявність тестів у медзакладах, засобів індивідуального захисту для лікарів та про розподіл закупівель і гуманітарної допомоги у кожну область. Тепер до волонтерської роботи в закладах охорони здоров’я можна залучати інтернів та лікарів-спеціалістів.

Кошти на усі ці заходи є, адже парламент раніше проголосував за виділення для «Фонду боротьби із хворобою COVID-19 та його наслідками» 65 млрд грн.

Пряма мова Ольги Стефанишиної, народної депутатки від фракції «Голосу», авторки законопроекту:

— Саме незахищеність медиків і відсутність масштабного тестування – це дві величезні проблеми України у боротьбі з коронавірусом. І закон №3380 тепер допоможе виправити ці проблеми. Зараз Україна залишається на останніх місцях у світі щодо кількості тестів. Ми навіть в сотню цього рейтингу не входимо (на 107 місці). У Польщі, наприклад, роблять майже втричі більше тестів на мільйон населення, в Білорусі – у 7 разів більше, у Німеччині у 10 разів більше тестів.

МОЗ прогнозував пік на початок травня, але ж досі не бачимо реальних цифр, бо робимо надто мало тестів. Відповідно, не всі випадки виявляємо. Лікарні та медики мають бути готові у будь-який момент до пікового навантаження. Для цього просто критично необхідно мати визначені лікарні 1, 2, 3 хвилі та дієвий алгоритм пікового навантаження.

Наш закон стане додатковим інструментом, щоб боротися з COVID-19. Це масштабне тестування за останніми міжнародними рекомендаціями, пріоритетне тестування для медиків та їхній фінансовий захист.

Проблема пандемії – це проблема цілої країни і це те питання, де депутати всіх політсил зобов’язані були об’єднатися і допомогти здолати цю біду. Я вдячна колегам з комітету, коли я побачила сильну єдність і всі одноголосно підтримали цей законопроект. І дякую усім депутатам, які підтримали законопроект «Голосу» і під час голосування натиснули кнопку «за».

Підписуйся на нашi

ще новини