Потрібно зменшити податки на зарплати та перейти на накопичувальну пенсійну систему, щоб українці отримували гідні пенсії, — Ярослав Железняк

Потрібно зменшити податки на зарплати та перейти на накопичувальну пенсійну систему, щоб українці отримували гідні пенсії, — Ярослав Железняк

Наявна в Україні пенсійна система має цілу низку проблем: низький рівень пенсій зараз, діра у Пенсійному фонді, низькі зарплати та тіньова зайнятість. За таких умов українці не можуть бути впевнені, що через 10-15 років вони отримають гідну пенсію.

Тому «Голос» відстоює перехід на накопичувальну пенсійну систему разом з реформою оплати праці. Це одна зі стратегічних цілей Національного плану «Голосу» на 2021 рік.

Зменшення податкового навантаження на зарплати дозволить вивільнити українцям гроші, які вони зможуть відкладати на пенсію. Про це, зокрема, говорили з активом Голосу у Рівному.

Пряма мова

Ярослав Железняк, голова фракції «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— Ми побували з екскурсією в Острозькій академії на Рівненщині. Молодий викладач без стажу отримує щомісяця приблизно 5 тисяч гривень. Чи вистачає цих грошей на життя — питання риторичне. Чи забезпечує така зарплата нормальну пенсію — теж ні. А солідарна пенсійна система не дозволяє отримувати гідну пенсію навіть за вищого рівня зарплати.

Саме тому в Національному плані «Голосу» ми пропонуємо зниження податків на зарплату і одночасний перехід на накопичувальну пенсійну систему. Тоді працівнику залишатиметься більше коштів. Він зможе щомісяця відкладати, наприклад, 2-3% на свою власну майбутню пенсію, а не покладатися на мізерну державну пенсію, яка залежатиме від наступних поколінь.

З іншого боку, зниження рівня навантаження на зарплатний фонд дасть стимул роботодавцям не видавати зарплати «у конвертах», а офіційно працевлаштовувати людей та показувати офіційні надходження.

Підписуйся на нашi

ще новини