Ми проти підходу, який передбачає зневагу до Конституції, —  Сергій Рахманін про президентський законопроєкт щодо зменшення кількості депутатів Верховної Ради

Ми проти підходу, який передбачає зневагу до Конституції, — Сергій Рахманін про президентський законопроєкт щодо зменшення кількості депутатів Верховної Ради

Законопроєкт фракції «Слуга народу» про зменшення кількості народних депутатів був розроблений надто поспішно, є недолугим та демонструє неповагу до Конституції України.

Наприклад, поданий партією влади проєкт створює в певний момент надзвичайно небезпечний правовий вакуум, через який в Україні не буде навіть можливості ввести воєнний стан.

Він також фактично скасовує «таємне, відкрите, демократичне та прозоре голосування при обранні депутатів парламенту». При чому це стосуватиметься тільки виборів парламентарів.

Чому «Голос» не підтримав цей законопроєкт, пояснює голова фракції Сергій Рахманін.

Пряма мова Сергія Рахманіна, голови фракції «Голосу», члена комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Ми першими вийшли з ініціативою про те, що кількість депутатів у Верховній Раді має скоротитись до 300. Приємно, що фракція «Слуги народу» взяла на озброєння нашу ідею, але вони її трохи занапастили. Вони зіпсували все, що можна, взяли тільки наші цифри і напхали купу недоречностей в цей законопроект. І на ці недоречності абсолютно слушно вказав Конституційний суд.

Власне, наша позиція збігалась з позицією Конституційного суду — є купа речей, яких не має бути у Конституції.

Наприклад: 90 стаття Конституції передбачає, що Верховна Рада нового скликання набуває повноважень тоді, коли попередня їх складає. І навпаки — коли попередня складає, повноважень набирає нова. Згідно з пропозиціями, які внесли від імені Володимира Зеленського і які підписані Андрієм Богданом, виходить так, що в нас виникає правовий вакуум. Тобто одна Верховна Рада припиняє свої повноваження, а інша — ще їх не набуває. Це означає, що у країні, яка воює, ми не зможемо ввести воєнний стан. І я думаю, що це не випадковість, не навмисність, а просто недолугість.

Інша історія: відповідно до змін, які пропонував Зеленський і підтримала фракція «Слуги народу», прибирається норма про те, що вибори народних депутатів повинні відбуватися за процедурою таємного, відкритого, демократичного, прозорого голосування. Для президента України зберігається, а для Верховної Ради — ні. Це означає, що теоретично із закону можна прибрати і створити нові засади виборів народних депутатів, що є неприпустимим.

Вони робили це поспіхом — незграбно. І ми постійно на це вказуємо — не треба поспішати. Кількість не має відбиватися на якості, а намагання зробити щось швидко не означає поспіху. І тому ми пропонували відповідно до регламенту, 150 статті, нормально, без поспіху все виправити, відправити назад на комітет, потім знову занести до Верховної Ради і проголосувати належним чином. Тоді ми б проголосували «За». Але сталося те, що сталося.

Ми проти підходу, який передбачає зневагу до Конституції, і не могли попередньо схвалити такий текст.

Підписуйся на нашi

ще новини