Міноборони і Мінстратегпром зривають забезпечення ЗСУ на 2021 рік

Міноборони і Мінстратегпром зривають забезпечення ЗСУ на 2021 рік

Забезпечення українських військових обзроєнням, зброєю, технікою та боєприпасами у 2021 році опинилося під загрозою через відсутність документів, які до 15 лютого мали розробити Міністерство оборони та Міністерство стратегічних галузей промисловості й затвердити Кабінет Міністрів.

Це 16 підзаконних актів, без яких не може запрацювати закон «Про оборонні закупівлі», що мав набути чинності 1 січня 2021. 10 з цих актів мав розробити Мінстратегпром і ще 6 — Міноборони. Жоден з документів досі не затверджений урядом.

Пряма мова

Сергій Рахманін, депутат фракції «Голосу» у Верховній Раді, член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Незважаючи на обіцянки, дані Президенту, незважаючи на рішення РНБО ще від 5 листопада 2020, незважаючи на обіцянки, дані депутатам на засіданні комітету з нацбезпеки вже 3 лютого 2021, Міноборони і Мінстратегпром зірвали підготовку документів. Наслідок — закон «Про оборонні закупівлі» так і не почав працювати.

А це означає, що забезпечення ЗСУ озброєнням, зброєю, технікою і боєприпасами в поточному році, зокрема запуск електронних оборонних закупівель — під загрозою.

Через зрив підготовки підзаконних актів незрозуміло, коли саме буде підготовлений проєкт державного оборонного замовлення. За попередніми розрахунками, перелік товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що мають постачатися за процедурою закритих закупівель, мав з'явитися у профільному комітеті ВР на початку березня.

Кожен тиждень, кожен день затягування з боку профільних міністерств суттєво ускладнює і навіть ставить на межу зриву майбутні контракти з виробництва і постачання зразків зброї та озброєння, вкрай необхідних для українських військових, які продовжують вести війну з РФ.

Підписуйся на нашi

ще новини