Місцеві громади на передовій боротьби з вірусом. Держава повинна залишити їм більше грошей — законопроект

Місцеві громади на передовій боротьби з вірусом. Держава повинна залишити їм більше грошей — законопроект

Сьогодні місцева влада прийняла основний удар пандеміїі коронавірусу на себе. Від початку карантину міста, громади, селища та села виділили для боротьби з коронавірусом понад 900 мільйонів гривень. Це майже в два рази більше, ніж витратила на закупівлі держава.

При цьому саме місцеві бюджети найбільше постраждали через карантин та економічну кризу. Лише за квітень вони недоотримали від 10 до 30% планових надходжень.

Саме тому «Голос» зареєстрував законопроект №3423, що відновлює справедливість і пропонує до кінця цього року збільшити кількість грошей, які отримують місцеві громади за рахунок перерозподілу податку на доходи фізичних осіб.

Що ми пропонуємо:

  • До кінця 2020 року залишити місцевим громадам 65, а не 60% податку на доходи фізичних осіб. В державний бюджет, відповідно, йтиме 20%, а не 25. В бюджеті області, як і раніше, залишається 15%.
  • До кінця 2020 року залишити Києву 43, а не 40% податку на доходи фізичних осіб. Державний бюджет, відповідно, 57% від податку, який сплачують працюючі кияни.

Такий перерозподіл коштів суттєво не вплине на державний бюджет, але дуже допоможе місцевій владі, яка додатково отримає біля 11 мільярдів гривень, а Київ — 1,7 мільярда гривень.

Пряма мова Галини Васильченко, депутатки фракції «Голосу» у Верховній Раді:

— Ми маємо допомогти громадам, бо саме вони зараз опинилися на передовій боротьби з коронавірусом. І не шкодують грошей для боротьби із захворюванням. Вже зараз місцева влада витратила майже мільярд гривень для боротьби з епідемією. Це вдвічі більше, аніж потратила своїх грошей держава.

Парламент має відновити справедливість і компенсувати громадам ті гроші, які в них забрали при перерозподілі бюджету. Це дозволить зберегти місцеве самоврядування і дасть їм ресурси для подальшої боротьби з коронавірусом.

Підписуйся на нашi

ще новини