Місцеві громади повернуть мільйони своїх податків: ухвалений закон «Голосу»

Місцеві громади повернуть мільйони своїх податків: ухвалений закон «Голосу»

Коротко: Місцеві громади зможуть повернути свої комунальні підприємства, які безпідставно реєстрували в інших містах чи селах. А втрачені від цього мільйонні податки мають повернутися громадам протягом трьох місяців.

Відповідний закон «Голосу» №3118 ухвалив парламент у другому читанні.

Докладно: Щороку місцеві бюджети потерпали від свавілля обласних та районних рад, які безпідставно перереєстровували комунальні підприємства з одного міста в інше. Так протягом 2017-2019 років вони перереєстрували 136 таких підприємств у 16 областях.

Через це місцеві бюджети недоотримували ключовий податок до бюджету — податок з доходів фізичних осіб. За 2019 рік втрати по всіх містах України через це становили 128 млн грн.

Ухвалений закон «Голосу» не дозволить у майбутньому перереєстровувати комунальні підприємства обласними чи райрадами.

Що передбачає закон «Голосу»:

1) усі комунальні установи мають бути зареєстровані там, де фактично розташовані і працюють;

2) податки, які не доотримали місцеві бюджети, мають повернутися їм протягом 3 місяців;

3) якщо ж обласні/районної ради порушуватимуть закон, органи місцевого самоврядування зможуть звернутися до суду.

Пряма мова Галини Васильченко, народної депутатки фракції «Голосу» та ініціаторки закону:

— Деякі обласні та районні ради взяли собі за практику абсолютно безпідставно перереєстровувати комунальні установи з одного міста, де вони розташовані та працюють, у зовсім інші міста чи села. Наприклад, зі Львова протягом минулого року в інші населені пункти «переїхало» 4 лікарні та історичний музей, розташований в самому центрі міста. Від таких маніпуляцій місцевий бюджет недоотримав 47 мільйонів гривень.

Причин для необґрутнованих перереєстрацій могло бути багато, наприклад, політичний тиск на органи місцевого самоврядування або ж власні фінансові вигоди. Але віднині такі методи мають відійти в минуле. Прийняті зміни забезпечать справедливий розподіл податку з доходів фізичних осіб. В обласних та районних рад буде три місяці, щоб врахувати зміни до закону і повернути багатьом містам по праву належні їм податки.

Підписуйся на нашi

ще новини