«Мрія» під наглядом Банкової привезла вантаж для Гереги. Осадчук подав заяви в НАБУ та НАЗК

«Мрія» під наглядом Банкової привезла вантаж для Гереги. Осадчук подав заяви в НАБУ та НАЗК

«Голос» звернувся до Національного антикорупційного бюро та Національного агентства із запобігання корупції щодо продажу депутатом Герегою масок, які прибули на «Мрії».

У квітні народний депутат Олександр Герега розсилав парламентарям, а також державним органам пропозиції придбати засоби індивідуального захисту в компанії «Епіцентр». У листах, зокрема, стверджувалося, що маски й захисні костюми прибули з Китаю на транспортному літаку «Мрія», який, за дивним збігом, у той самий проміжок часу доправив до України гуманітарний вантаж з китайського міста Тянцзінь.

Очевидно, що займатися оптовою чи роздрібною торгівлею – не діло народного депутата. Така робота за сумісництвом прямо заборонена законом, а дії в інтересах власного підприємства однозначно можуть бути розцінені як використання свого становища з метою одержання неправомірної вигоди, або, щонайменше – конфлікт інтересів.

Водночас, з Китаю «Мрію» зустрічав сам президент, вказуючи, що доправлений вантаж – гуманітарний. Такі вантажі не мають оподатковуватися й проходять митний контроль і сертифікацію за пришвидшеними процедурами. Аби розібратися в тому, чи не підпав комерційний вантаж під ті самі пільги, та як можна кваліфікувати дії депутата, що торгує товарами протиепідеміологічного призначення, депутати «Голосу» направили звернення в НАЗК з проханням провести перевірку дій Олександра Гереги на предмет корупційних правопорушень, а також заяву в НАБУ – для з’ясування того, чи були дотримані антикорупційні норми при організації офісом Президента цього борту.

Пряма мова Андрія Осадчука, народного депутата від фракції «Голос»:

— Я можу підтвердити, що на мою офіційну поштову адресу депутата Верховної Ради надходила комерційна пропозиція з офіційної поштової адреси депутата Верховної Ради Гереги з пропозицією купити захисні маски, костюми та інші засоби захисту. Аналогічні пропозиції надходили на адреси інших депутатів фракції «Голос».

Я особисто вбачаю в цих діях корупційне правопорушення, а саме дії в режимі реального конфлікту інтересів. В зв’язку з цим сьогодні ми звертаємося до Національного агентства із запобігання корупції з проханням розслідувати цей інцидент, дати йому правову оцінку і притягнути винних до відповідальності відповідно до вимог законодавства.

Так само, аналізуючи офіційні повідомлення, Офісу президента України і різних посадовців стосовно доставки в Україну гуманітарного вантажу транспортним літаком «Мрія», ми вбачаємо ознаки вчинення корупційного правопорушення посадовими особами. А саме, зловживання службовим становищем в інтересах підприємницьких структур, які, очевидно, діють з метою отримання прибутку.

В зв’язку з цим ми звертаємося із заявою до НАБУ та просимо здійснити перевірку всіх обставин організації доставки гуманітарного вантажу транспортним літаком «Мрія» з Китаю до України.

Підписуйся на нашi

ще новини