НАЗК має стати в першу чергу сервісним органом у питанні декларування, а не вибірково каральним, — Андрій Осадчук

НАЗК має стати в першу чергу сервісним органом у питанні декларування, а не вибірково каральним, — Андрій Осадчук

Відкритість декларацій і реєстрів ще не означає ефективної боротьби чи заходів запобігання корупції. Бо остаточний висновок може давати виключно НАЗК, а цей орган фізично не може опрацювати ту кількість декларацій, яка вже є і буде. При цьому вся діяльність НАЗК спрямована на вибірковий пошук хоча би якогось порушення, а не на сприяння підтвердження доброчесності суб'єктів декларування. На цьому наполягає народний депутат «Голосу», перший заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

«Потрібно розвивати антикорупційну систему, яка сфокусована там, де є найбільші корупційні ризики. На першій лінії мають бути президент із своїм офісом, народні депутати, міністри, чиновники категорії А і Б. І не треба розчиняти їх декларації в мільйонах інших, а потім жалітися, що закриті реєстри є основною проблемою. Відкритість реєстру з мільйонами декларацій важлива, але не вирішує більшості проблем, бо перевіряти всі ці дані може тільки НАЗК, чия спроможність сягає не більше тисячі декларацій на рік», — акцентує народний депутат.

При цьому всі досягнення НАЗК в боротьбі і запобіганні корупції добре видно в так званому «реєстрі корупціонерів». Більшість тих, кого записали в «корупціонери» на сайті НАЗК, не вчиняли жодних корупційних злочинів, а лише невчасно подали декларації чи допустили дрібні помилки в деклараціях.

«Майже 80% людей, які пожиттєво записані в реєстр корупціонерів на сайті НАЗК — це ті, хто вчинили відповідно до закону правопорушення, в якому відсутні ознаки корупції. Тобто ознак корупції немає, а людина в «реєстрі корупціонерів» пожиттєво. Це маразм юридичний, політичний і соціальний. НАЗК перетворилось в каральний орган замість того, щоб бути сервісним, допомагаючи сотням тисяч доброчесних державних службовців, військовим, працівникам місцевого самоврядування та багатьом іншим підтверджувати свою доброчесність», — констатує народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини