Непокаране зло повертатиметься

Непокаране зло повертатиметься

У рамках переговорів про повернення заручників влада погодилась на фактичні вимоги Москви: розвалити цілу низку справ про терористичні акти в Україні та поставити під сумнів справу Майдану.

Ще у вересні, коли владна команда отримала повноваження та оголосила про намір обговорити повернення заручників в Парижі було зрозуміло, що Москва намагатиметься повернути виконавців злочинних наказів на території України. Питання до правоохоронної системи стоїть жорстко: чому в рамках обміну нам доводиться віддавати терористів та злочинців, щодо яких досі немає рішення суду?

Справа вбивств на Майдані, теракти в Одесі та убивства в Харкові - всі ці злочини необхідно було довести до логічного завершення: судового рішення. Доведення до кінця цих кримінальних справ мало стати першим пріоритетом для правоохоронців. Натомість Кремль скористався нескоординованістю влади: для повернення заручників ми віддаємо не засуджених, а лише підозрюваних в гучних справах.

Гучні справи не можна буде довести до кінця, замовників терактів не можна буде засудити. Міжнародні суди не отримають юридичних доказів організації терактів в Україні. І що не менш небезпечно: справа Майдану ставиться під сумнів.

Більше того, замість обіцяного в Парижі обміну «всіх на всіх» ми обговорюємо повернення тільки частини полонених. Політичні в'язні на території Росії та Криму знову залишилися поза увагою перемовин.

«Голос» повністю підтримує необхідність повернення заручників, полонених та в'язнів, які утримуються в окупованих районах Донеччини та Луганщини, в Криму та на території Росії.

Але такі перемовини мають вестись професійно, а не під диктовку Москви, яка отримує виконання всіх своїх умов.

Підписуйся на нашi

ще новини