Ніякі системні зміни в Україні неможливі без судової реформи, — Андрій Осадчук

Ніякі системні зміни в Україні неможливі без судової реформи, — Андрій Осадчук

Будь-які структурні реформи, заходи з розбудови антикорупційної інфраструктури чи залучення інвесторів в Україну не мали і не матимуть особливого сенсу та успіху без проведення повноцінної судової реформи.

«Голос» вітає прогрес в усвідомленні цього з боку керівництва Верховної Ради і наполягає, що повноцінна судова реформа повинна стати пріоритетом у роботі парламенту цього скликання. Визнання судової реформи як одного з основних пріоритетів роботи парламенту є позитивним кроком.

При цьому «Голос» вчергове наполягає, що основне, на чому мають зосередитись законодавці, — оновлення органів суддівського врядування ВРП та ВККС із забезпеченням проведення прозорих конкурсів за участі громадськості та міжнародних експертів.

Пряма мова

Андрій Осадчук, депутат фракції «Голосу» у Верховній Раді, перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Чесні суди — це запорука будь-яких фундаментальних змін в Україні. І, на жаль, з часу перемоги Майдану — ні за п'ятого Президента, ні за шостого Президента — суттєвого прогресу в цьому напрямку так і не було зроблено. Ми декілька разів починали, але система створена десятиліттями перемагала декларативну політичну волю лідерів.

Саме відсутність справедливості залишається як величезною перепоною для притоку іноземних інвестицій та розвитку підприємництва, так і є чи не основною причиною відтоку людей, які їдуть з України, бо немає безпеки та справедливості.

Ми констатуємо, що як мінімум прогрес в усвідомленні цього питання є. При цьому категорично наполягаємо на тому, що повноцінна судова реформа має бути одним з фундаментальних, а можливо, і основним пріоритетом роботи Верховної Ради цього скликання — не на словах, а в реальних діях.

Ми проти будь-яких тимчасових чи фрагментарних підходів, що подекуди просувається монобільшістю під виглядом реформи. Тільки системне і повноцінне перезавантаження ВРП і ВККС може стати запорукою успіху.

Підписуйся на нашi

ще новини