Обмежити поруку для топ-чиновників: законопроєкт «Голосу»

Обмежити поруку для топ-чиновників: законопроєкт «Голосу»

Президент, прем'єр-міністр, голова і депутати Верховної Ради та інші найвищі посадовці не матимуть права на особисту поруку від топ-чиновників у справах про корупцію у великих розмірах. Відповідний законопроєкт «Голосу» сьогодні подано до парламенту.

Це необхідно для того, щоб топ-чиновники й політики не зловживали своїм впливом — ні як підозрювані чи обвинувачені, ні як поручителі.

Адже у справах щодо топ-корупції поручителі не можуть гарантувати, що фігуранти дотримуватимуться усіх вимог слідчого судді і не втечуть. Але водночас — використовують свій статус у цих справах для політичного піару, відбілювання репутації фігурантів або навіть тиску на слідство та суд.

Тому право брати на поруки і бути взятими на поруки для топ-посадовців має бути обмежене.

Крім Президента, голів уряду й парламенту та народних депутатів України, цим правом не зможуть скористатися також міністри, керівники інших центральних органів влади, голова СБУ, генеральний прокурор, голова НБУ та інші посадовці, визначені підпунктом «а» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Пряма мова Ярослава Юрчишина, заступника голови партії «Голос», першого заступника голови комітету ВР з питань антикорупційної політики:

— Для топ-посадовців, яких підозрюють у великих корупційних правопорушеннях, особиста порука — це, фактично, не запобіжний захід, а засіб для піару та тиску. А для декого — просто дешевий варіант сховатися від правосуддя.

Дієвіша в цьому випадку альтернатива — застава, яка хоча б гарантує, що держава не залишиться ні з чим, якщо фігурант втече.

Бо одна справа — залишити суду «чесне слово» людей, які не можуть ніяк вплинути на тебе, зате здатні тиснути на слідство, як і зробив у 2017 році Микола Мартиненко. І зовсім інша — залишити 3 мільйони гривень, як довелось нещодавно зробити «слузі народу» Олександру Юрченку.

Підписуйся на нашi

ще новини