Освіту, охорону здоров’я та енергоефективність влада проміняла на новий асфальт та підкуп мажоритарників, — Інна Совсун

Освіту, охорону здоров’я та енергоефективність влада проміняла на новий асфальт та підкуп мажоритарників, — Інна Совсун

Ухвалюючи зміни до держбюджету-2021, Верховна Рада вкотре знехтувала нагальними викликами для українців в обмін на свої іміджеві проекти, як то будівництво доріг і підкуп мажоритарників через виділення «соц-економу» на їх округи. У той час як освіта, підготовка до опалювального сезону і охорона здоров’я залишились без дофінансування. Таку думку висловила народна депутатка «Голосу» Інна Совсун.

«На жаль, в бюджеті на 2021 рік пріоритети команди Зеленського — це вбухати 15 млрд грн додатково на дороги та в ручному режимі розподілити 4 млрд грн на так званий «соц-економ» — на округи лояльним до влади депутатам», — обурюється представниця «Голосу».

Між тим, до початку опалювального сезону уряд провалив всі можливі заходи з енергоефективності — жодної модернізації тепломереж та утеплення будинків не відбулось. Як наслідок, з приходом холодів тарифи для соцсфери зросли у 2-2.5 разів.

«Школи й лікарні в паніці намагаються зрозуміти, як оплатити комунальні послуги протягом цього опалювального сезону. Тож все, що тепер лишається — частину грошей скерувати безпосередньо в міста і села, щоб вирішити тарифну кризу. Я внесла пропозицію виділити гроші до місцевих бюджетів на опалення шкіл, садочків і лікарень, щоб компенсувати різницю в тарифах на тепло», — повідомляє народна депутатка.

Covid-19 теж нікуди не зник, вакцинація не прискорюється, але якось фінансово реагувати на нову хвилю пандемії влада, схоже, не збирається. Хоча ще у вересні МОЗ заявив, що потребує 1 млрд 108 млн грн для встановлення кисневих станцій в усіх опорних лікарнях. Кабмін виділив лише третину необхідної суми.

«Решту коштів я запропонувала виділити з фонду ремонту доріг. Так, держава не встигне закупити кисневі станції, щоб підготуватися до цієї хвилі коронавірусу. Але ми можемо бути готові хоча би до наступних хвиль та забезпечити киснем реанімаційних пацієнтів і після епідемії. Концентратори, на жаль, не вихід. Їх потужність — 10 літрів кисню на хвилину, тоді як тяжкому Covid-пацієнтові необхідно 30 літрів на хвилину і більше», — обурюється Інна Совсун.

Не краща ситуація і з дистанційним навчанням. Його наслідки вже помітні і поки весь світ масово інвестує кошти, щоб подолати наслідки слабкого навчального процесу під час карантину, в Україні нічого.

«Я запропонувала взяти 5 млрд грн з ремонту доріг та спрямувати їх в українські школи, щоб протистояти епідемії та долати наслідки COVID-19. Але чи підтримала монобільшість хоча б одну з пропозицій? Ні, краще закопувати мільярди в ремонт доріг і видавати гроші на округи слухняним депутатам», — підсумовує представниця «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини