Паперові книги мають залишатися на книжкових полицях, а не в податковому обліку, — Ярослав Железняк

Паперові книги мають залишатися на книжкових полицях, а не в податковому обліку, — Ярослав Железняк

Верховна Рада 299 голосами підтримала за основу у першому читанні законопроект 2524 депутата фракції «Голосу» Ярослава Железняка.

Законопроект пропонує позбавити підприємців зайвої паперової звітності та зробити спілкування з податковою більш зручним та доступним зі смартфону. Співавторами виступили 70 народних депутатів з усіх фракцій та груп.

Зокрема, законопроект дозволяє малим підприємцям відмовитися від паперової книги обліку доходів. Цією опцією зможуть скористатися підприємці на спрощеній системі, які не є платниками ПДВ. Це дозволить власникам кафе, невеличких крамниць, салонів та будь-якого іншого малого бізнесу значно зменшити час на ведення обов’язкової податкової звітності та уникнути формального дублювання даних з податкових декларацій. Для всіх інших ФОПів передбачається скасування обов’язкової реєстрації книги обліку та можливість вести її у будь-якій формі, навіть в звичайному Excel.

Пряма мова народного депутата Ярослава Железняка:

— Нарешті «під ялинку» ми приймаємо позитивні зміни для підприємців. Ми багато спілкувалися з бізнесом. Більше 300 підприємців включилися в дискусію. Одним з найчастіших побажань було скасувати книгу обліку. Після консультацій запропонували для частини підприємців скасувати її взагалі, а для інших – принаймні спростити процес реєстрації та використання.

Законопроект підтримали 70 депутатів з усіх фракцій та груп, ДПС та Мінфін, підприємці та асоціації. Ми переконані, що взаємодію бізнесу та податкової треба максимально переводити в онлайн. Пропонуємо ще низку норм для цього. Це і електронне листування, і автоматична реєстрація скарг, і актуальні повідомлення про наявність податкового боргу. Ми хочемо, щоб підприємці взагалі забули, як виглядає податкова, і могли здійснювати адміністрування віддалено.

Втім, це лише перше читання. У нас вже є бачення, як зробити законопроект кращим. Наприклад, дати можливість через електронний кабінет звертатися за податковими консультаціями і отримувати роз'яснення. Ми також вітаємо всі додаткові конструктивні пропозиції до другого читання, які дозволять нам ще більше спростити роботу малому бізнесу.

Підписуйся на нашi

ще новини