Парламент має взяти ситуацію навколо «формул Путіна-Штайнмаєра» в свої руки, — заява «Голосу»

Парламент має взяти ситуацію навколо «формул Путіна-Штайнмаєра» в свої руки, — заява «Голосу»

Заяву виголосила з трибуни парламенту членкиня фракції «Голосу» Інна Совсун:

— Вчора три фракції звернулись до президента, міністра закордонних справ та очільника Генштабу з вимогою прийти до парламенту та повідомити про ситуацію з перемовинами з Російською Федерацією. Ніхто з них до парламенту, на жаль, не прийшов.

Ми вчора продовжили засідання парламенту і розглядали проекти законів. Я переконана, що частина цих законів є правильними та важливими, і фракція «Голос» частину з них підтримала.

Але це не знімає головного питання: чому вчора парламент знайшов час для того, щоб говорити про майбутнє українського космосу, але не знайшов часу, щоб говорити про майбутнє українського Донбасу і українського Криму?

Неспроможність і несуб‘єктність парламенту в цьому питанні — не просто принизлива, а небезпечна з точки зору визначення нашої позиції у світі.

На фоні спільного ворога ми маємо бути єдині та спільні у своїх діях. І передумовою такої спільності дій є дискусія. Дискусія не для того, щоб когось принизити чи послабити будь-чиї переговорні позиції. Дискусія нам потрібна для того, щоб діяти спільно і сильно на міжнародній арені. І парламент має вести цю дискусію.

Я нагадаю усім, що відповідно до Конституції, Україна є парламентсько-президентською республікою. Саме парламент визначає засади внутрішньої та зовнішньої політики держави. І я спитаю усіх тут присутніх: чи відчуваєте ви особисто, що ви приймаєте рішення? Що саме у парламенті приймаються рішення, за які голосує зала?

Саме для того, щоб повернути парламенту суб’єктність у питаннях зовнішньої політики України, фракція «Голосу» вчора ініціювала створення ТСК для встановлення і контролю переговорних позицій на заміну «формулі Путіна-Штайнмаєра». Саме тому ми маємо створити Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України.

Створення такої комісії передбачено Конституцією, передбачено законом України «Про національну безпеку». Це є законний шлях, і саме його ми пропонуємо. І його вже підтримала фракція «Європейської солідарності», і ми сподіваємося, що підтримають так само і інші фракції.

Завдання ТСК — напрацювати чітку позицію України, наші червоні лінії, наші вимоги до Росії, до Заходу і окреслити, яким чином нам спільно діяти задля досягнення нашого державного інтересу. Ми спільно повинні знайти спосіб вийти з замкненого кола мінських домовленостей, перестати грати в чужу гру і нарешті почати вести свою гру.

Ми розуміємо, що це непростий, але єдиний шлях, яким ми можемо досягнути успіху у боротьбі з російською агресією. І для цього нам треба навчитись діяти не наввипередки, не закрито один від одного, не окремо парламент і окремо президент, не окремо різні партії, а спільно — парламент, президент і різні політичні сили, які є патріотичними.

Ми просимо усі фракції долучитись до створення тимчасової спеціальної комісії з цього питання.

Я окремо звертаюсь до керівництва парламенту. Саме ви повинні продемонструвати лідерську позицію, довести, що ви є лідерами парламенту і лідерами парламентаризму в Україні.

Підписуйся на нашi

ще новини