Парламент підтримав пропозицію «Голосу» зберегти міжнародні закупівлі ліків

Парламент підтримав пропозицію «Голосу» зберегти міжнародні закупівлі ліків

Верховна Рада прийняла в цілому другу редакцію закону «Про публічні закупівлі», яка — за пропозицією і наполяганням парламентської фракції «Голосу» — продовжує термін закупівель лікарських засобів та медичних виробів через міжнародні організації на 2 роки. Це усуває небезпеку залишити українських пацієнтів від доступних сьогодні ліків.

«Хочу заспокоїти усіх пацієнтів і сказати, що ми дійшли консенсусу з монобільшістю, і подякувати Комітету здоров’я нації, який почув пацієнтів і на два роки продовжив цю «подушку безпеки», завдяки якій пацієнти сьогодні отримують безоплатні ліки від держави», — наголосила ініціаторка відповідної поправки, депутатка фракції «Голосу» Ольга Стефанишина.

Коментуючи ухвалений з урахуванням цієї поправки закон, вона нагадала, що 5 років тому Міністерство охорони здоров’я купувало одну пігулку для хворих на рак крові за 96,5 доларів, а ліки від держави отримували одиниці українців. У 2018 році Україна через міжнародні організації таку ж пігулку закупила за 1 долар і 34 центи.

«Різниця в ціні — 72 рази! Зараз всі пацієнти з раком крові отримують ці ліки безоплатно. І таких прикладів різниці ціни на препарати сотні. Міжнародні організації повністю відновили постачання вакцин від смертельних хвороб. Раніше Україна купувала майже втричі менше стентів, і тоді інфаркт перетворювався на гру в рулетку: або ти знайдеш гроші на стентування, або смерть. Із закупівлями через міжнародні організації десятки тисяч пацієнтів з інфарктом, які потребують негайного стентування, отримують таке стентування безоплатно», — наголосила вона.

Саме тому «Голос» наполягав на збереженні міжнародних закупівель на найближчі роки — на час переходу до спроможних національних закупівель.

«Україна може і повинна вчитися сама купувати ліки ефективно. Уже створено державне підприємство «Медичні закупівлі України, воно вже робить це ефективно і з часом перебере на себе функції закупівель. Але ми купуємо сьогодні ліки і медвироби за 40 напрямами! Це 1300 позицій, 1300 окремих тендерів! Кидати напризволяще новостворену структуру ми просто не маємо права. Бо таким чином ми можемо залишити сотні пацієнтів без ліків», — пояснила Стефанишина.

Депутатка також висловила сподівання, що провладна монобільшість і надалі зважатиме на пропозиції інших фракцій та громадськості — і це стане звичайною практикою для ухвалення ефективних законів.

Підписуйся на нашi

ще новини