Партія більшості бере під повний контроль відбір керівника ДБР, — Андрій Осадчук та Олександра Устінова

Партія більшості бере під повний контроль відбір керівника ДБР, — Андрій Осадчук та Олександра Устінова

Партія «Слуга народу» не втрималась від спокуси поставити під повний контроль обрання керівника Державного бюро розслідувань.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності визначився з парламентськими кандидатурами до комісії. Він рекомендував Раді підтримати кандидатури двох депутатів від «Слуги народу» і юриста, також запропонованого «слугами».

Незалежну кандидатуру від громадськості, яку підтримував також «Голос», — адвокатку родин Небесної Сотні Євгенію Закревську — комітет відмовився підтримати.

Таке рішення комітету порушує вимоги закону щодо незалежної та прозорої комісії та ставить під загрозу участь у ній міжнародних фахівців.

Далі — пряма мова депутатів «Голосу» Андрія Осадчука, першого заступника голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, та Олександри Устінової, членкині цього комітету:

Президенстька сила захопила більшість у конкурсній комісії, — Андрій Осадчук

— Рішення комітету вже означає, що президентська сила захопила більшість у конкурсній комісії. І запропонувала туди політично ангажованих членів.

Проста математика: за законом, яким Рада «перезавантажила» ДБР, комісія мала бути максимально незалежною та прозорою: три кандидати від парламенту, три від президента і три — від міжнародної спільноти. До остаточного голосування комітету всі зацікавлені сторони висловлювалися за підтримку політично нейтральних кандидатур.

Незважаючи на прямі приписи закону, що вимагає політичної і партійної нейтральності ДБР, рекомендації професійної спільноти і західних партнерів, комітет пропонує Верховній Раді трьох представників від «Слуги народу», двоє з яких є чинними депутатами. Разом з трьома кандидатами від президента вони формують впевнену більшість у комісії та визначають прізвище керівника чи керівниці ДБР.

Коло замкнеться, і на чолі могутнього правоохоронного органу буде «свій» керівник замість незалежного.

Найгіршим сценарієм подальших подій буде, якщо така «незалежна» комісія затвердить головою ДБР чинну виконуючу обов’язки політичного призначенця Банкової.

Пропонована комітетом конструкція — очевидний приклад політичного впливу и черговій крок на руйнування репутації і довіри до ДБР.

Ми побачили репетцію заангажованого відбору директора ДБР, — Олександра Устінова

— Комітет пішов на свідоме порушення вимог закону і запропонував трьох кандидатів від однієї політичної сили. Це — не незалежна комісія, а партійний з’їзд.

Коли на конкурс подасться їхня нещодавня колега і нинішня в. о. директора ДБР Ірина Венедіктова, вони матимуть очевидний конфлікт інтересів і повинні будуть утриматись від голосування за неї.

Але більш імовірною є інша ситуація — що вони закриють очі на конфлікт інтересів і гарантовано підтримають на конкурсі кандидатку від своєї політичної сили. Так само, як зараз на цей конфлікт інтересів закрив очі комітет Верховної Ради, очолюваний тією ж політичною силою.

Комітет створив абсолютно неприпустиму ситуацію, проти якої застерігали і міжнародні партнери. За законом, у складі комісії мають бути три фахівця, запропоновані міжнародною спільнотою, але в наперед заангажовану і створену з порушеннями комісію вони не зможуть їх делегувати.

На жаль, сподіватись на те, що Верховна Рада зможе виправити цю ситуацію і не підтримати заангажовані кандидатури, не варто, бо більшість в парламенті належить також «Слузі народу».

Підписуйся на нашi

ще новини