Партія влади хоче відновити переслідування учасників Революції Гідності, — Олександра Устінова

Партія влади хоче відновити переслідування учасників Революції Гідності, — Олександра Устінова

Тимчасова очільниця Державного бюро розслідувань, впливова представниця пропрезидентської партії «Слуга народу», Ірина Венедіктова запропонувала скасувати закон про амністію для учасників Революції Гідності, тим самим створюючи можливість для відновлення переслідувань майданівців-учасників Революції Гідності. Особливо цинічно робити такі заяви у роковини трагічних подій на Майдані.

Т.в.о. голови Державного бюро розслідування Ірина Венедіктова заявила, що потрібно скасувати закон, ухвалений Верховною Радою у 2014 році про недопущення переслідування учасників протестних акцій. «Голос» переконаний, що для України такі дії представників провладної партії – це чіткий показник гри в інтересах Росії.

Пряма мова Олександри Устінової, депутатки фракції «Голосу» у Верховній Раді, членкині комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Скасування закону про амністію учасників Революції Гідності дасть можливість поновити кримінальні переслідування майданівців. Замість доведення справ до суду, що і має зробити ДБР, ми чуємо про те, що нам треба зрівняти у правах беркутівців, які розстрілювали беззахисних людей, і тих, хто з дерев'яними щитами йшов на смерть під кулі за незалежність і європейське майбутнє України.

Коли ми зараз, у 6-ту річницю Майдану, чуємо від керівника правоохоронного органу, який має довести до кінця ці справи, те, що насправді – це не було Революцією Гідності і усіх людей, які загинули тоді, потрібно зараз урівняти у правах, то це відповідає інтересам російської пропаганди, а не як інтересам України.

За словами пані Венедиктової нам потрібно говорити і про 13 загиблих правоохоронців – так, потрібно про них говорити. Але за день до того, як вийшло інтерв’ю пані Венедіктової, була зареєстрована постанова народного депутата Іллі Ківи, представника проросійської сили у парламенті ОПЗЖ, що потрібно визнати цих людей теж потерпілими і пропонується окремий закон, щоб надати їм ще й соціальні гарантії. Тому ми вважаємо, що пані Венедіктова веде той самий діалог, що і проросійські сили у парламенті, які поширюють проросійську пропаганду і поза парламентом.

На жаль, першим кроком до того, що справи Майдану будуть «зливатися», стало призначення колишнього адвоката Януковича пана Бабікова першим заступником керівника ДБР і пана Буряка керівником департаменту, відповідального за справи Майдану. Ця людина у часи Революції Гідності працювала у прокуратурі Києва і ця людина фактично санкціонувала усі ті безчинства, які вчиняли правоохоронці у 2014 році на Майдані.

І коли ми бачимо, що керівник департаменту – це прокурор, який дозволяв беркутівцям вбивати та розстрілювати людей і жодним чином не протидіяв цьому, профільний заступник – це колишній захисник Януковича, а т.в.о. керівника ДБР Венедіктова – це людина, яка говорить, що зараз нам потрібно думати про «Беркут», а не про те, що справи Майдану потрібно розкрити і покарати винних, – це є чітким показником того, що у нас зараз відбувається реванш російської пропаганди у ключовому правоохоронному органі, який має боротися за те, щоб справи Майдану були доведені до логічного кінця.

Ми вимагаємо пояснень від Президента України, від представників пропрезидентської фракції у парламенті щодо такої заяви Венедиктової – чи це дійсно позиція усієї фракції «Слуги народу» чи це виключно ініціатива нинішнього керівництва ДБР.

Підписуйся на нашi

ще новини