Перед переговорами з тигром треба дістати голову з його пащі, — Святослав Вакарчук про черговий «Мінськ»

Перед переговорами з тигром треба дістати голову з його пащі, — Святослав Вакарчук про черговий «Мінськ»

Попередньо погоджений у Мінську формат «Консультативної ради», де стороною конфлікту замість Росії пропонується визнати ОРДЛО, втілювати в жодному разі не можна. Це був би хід на користь ворога, і його не зрозуміє більшість українців.

Україна не може вести жодні переговори про завершення війни та деокупацію Донбасу і Криму ні з ким, крім Путіна, особливо до припинення вогню. Про це заявив Святослав Вакарчук, звертаючись до керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, у прямому ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» 13 березня.

Пряма мова Святослава Вакарчука, народного депутата України, лідера партії «Голос»:

— Те, що сьогодні нам намагаються нав'язати так званий діалог між Україною і ОРДЛО як сторонами конфлікту, є величезною стратегічною помилкою.

Про що можна домовлятися з представниками контрольованої або неконтрольованої частини ОРДЛО, якщо сьогодні єдиний, хто тримає руку на гачку і вбиває наших воїнів, — це Путін? Якщо єдина сторона, яка може зупинити вогонь, — це Росія? Говорити треба з ними.

А тепер нагадаю, як Черчіль колись казав: не можна домовлятися з тигром, коли ваша голова — у його пащі. Паща тигра — це паща Путіна, а не ОРДЛО. І нам треба спочатку дістати звідти голову, тобто зробити так, щоб припинили стріляти, щоб не вбивали наших людей, щоб всі безпекові умови були виконані, — і тільки після того переходити до політичної розмови.

Так, є політичні домовленості в Мінську. Але не можна починати виконувати політичні домовленості до виконання безпекових.

Якщо ці речі, які цими днями були попередньо підписані в Мінську, будуть реально зафіксовані, — це серйозний крок до втрати суверенітету. Я сподіваюся, що Офіс президента добре усвідомлює, що таких речей робити не можна. Інакше вас не зрозуміє більшість країни.

Нагадаю, що ми представили Стратегію холодної деокупації і готові сідати доопрацьовувати її разом. Сьогодні дійсно час для єдності, а не час для сварки, хто що зробив тоді, а хто що сьогодні. Давайте робити те, що об'єднує і посилює державу перед лицем ворога сьогодні.

Підписуйся на нашi

ще новини