Перемога «Голосу»: ВР ліквідувала корупційні «оціночні майданчики»

Перемога «Голосу»: ВР ліквідувала корупційні «оціночні майданчики»

Фракція «Голосу» домоглася ліквідації «оціночних майданчиків». Це — перше голосування цього скликання Верховної Ради, коли вдалося ліквідувати відверту й цинічну корупційну схему. Відповідний законопроект №2047-д представив до другого читання заступник голови профільного комітету, депутат фракції «Голосу» Ярослав Железняк, і депутати підтримали його 338 голосами.

Вбивча монополія приносила авторам схеми до 2 мільйонів гривень щодня (близько $2 млн щомісяця). Діяльність компаній-прокладок, які виступали посередниками між Фондом державного майна та українцями, залишилась у минулому.

Ярослав Железняк, депутат фракції «Голосу», став адвокатом важливості законопроекту перед парламентарями та ініціював продовження пленарного дня 5 грудня задля обов'язкового розгляду та голосування за законопроект.

Українці тепер можуть самостійно вносити дані про своє майно на порталі Фонду держмайна і автоматично отримувати від держави оцінку — без посередників і не витрачаючи 1800 гривень за кожну послугу пересилання інформації у Фонд держмайна.

Законопроект був погоджений з юристами, Фондом державного майна і отримав підтримку Міністерства фінансів України.

Пряма мова Ярослава Железняка, першого заступника голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, заступника голови фракції «Голосу»:

— Це наша перемога! Нам вдалося відстояти законопроект, незважаючи на протистояння та саботаж людей, які були зацікавлені у збереженні корупційної схеми. Ми розглядали проект наприкінці дня і пробиралися через правки, більшість з яких мала на меті всього лиш затягнути обговорення.

До законопроекту на 9 сторінок подали понад 1000 правок. Деякі депутати наполягали на тому, щоб кожна їхня правка розглядалася окремо. Деякі правки від депутатів з різних фракцій повторювалися, як і орфографічні помилки у них. Суть цих правок — технічна. Ми запрошували усіх депутатів, які вносили правки, на робочу групу та комітет, але ніхто не прийшов. Дехто з них свідомо планував затягнути, заблокувати розгляд законопроекту, оскільки це — фінал отримання надприбутків для конкретних людей.

Під час розгляду нам вдалося вийти на конструктив. Фракції врешті дослухалися до аргументів та погодилися на пропозицію керівництва Верховної Ради відмовитися від більшості своїх поправок.

Законопроект передбачає впровадження через короткий перехідний період системи, за якої кожен громадянин зможе отримати від держави в автоматичному режимі оцінку майна. Ми зробимо цю послугу повністю безкоштовною.

І я дякую колегам, які виконали обіцянку й ліквідували корупційні схеми. Це — перше голосування цього парламенту, коли відверта, дуже цинічна схема здирання грошей з кишень наших громадян, була ліквідована.

Підписуйся на нашi

ще новини