Перший погляд на оновлений бюджет-2021: більше грошей на Офіс президента, менше на освіту

Перший погляд на оновлений бюджет-2021: більше грошей на Офіс президента, менше на освіту

Уряд частково дослухався до критики і зміг ухвалити оновлений бюджет на 2021 рік, хоч і зробив це в останній момент.

З ключового — у бюджеті скоротили дефіцит майже на 30 мільярдів гривень. Однак незрозуміло, як збільшуватимуть надходження та чому скорочують видатки на Міністерство освіти та розвиток регіонів, але на Офіс президента видатки збільшують на 33%.

Пряма мова Ярослава Железняка, заступника голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, першого заступника голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— Ми отримали перші документи по бюджету. Будемо їх вивчати і показувати, де влада хоче зекономити на громадянах, де покласти собі гроші в кишені, а де не бачить очевидних проблем, про які ми їх попереджали.

Три головні моменти бюджету. Перше — видатки. Чи правильно закладати скорочення 4 мільярдів на Міносвіти, майже 5 мільярдів на розвиток регіонів, майже на 2 мільярди — на економічні міністерства? І водночас збільшувати видатки на Президента. Бо попри обіцянки і голови ОП, і міністра фінансів, у бюджеті залишили підвищення видатків на ОП на 33%.

Друге — надходження. У бюджеті не співпадають деякі цифри. Яким чином уряд хоче збільшити надходження у держбюджет майже на 21 мільярд гривень? Чи не закладені там гроші, яких насправді ніколи не буде? Як уряд любив закладати в цьому році надходження від великої приватизації чи боротьби з тіньовим бізнесом.

Третє — скорочення дефіциту майже на 30 мільярдів гривень. Нарешті уряд почав дослуховуватися до логіки і закликів депутатів, зокрема і партії «Голос», що бюджетну діру треба скорочувати. Тож ми будемо «жити в борг» менше.

Підписуйся на нашi

ще новини