Підготувати плацдарм протидії COVID-19 на осінь вже не встигли, треба врахувати це принаймні у бюджеті-2022, — Інна Совсун

Підготувати плацдарм протидії COVID-19 на осінь вже не встигли, треба врахувати це принаймні у бюджеті-2022, — Інна Совсун

Ми щодня фіксуємо стрімке зростання кількості хворих на COVID-19. При цьому тільки 13% людей повністю вакциновані. Катастрофа вже наближається. 1 вересня МОЗ повідомило, що потребує більше 1 млрд грн для того, щоб встановити кисневі станції всюди, де необхідно. Тільки за три тижні Кабмін виділив близько третини необхідної суми вже тоді, коли Україна входила до жовтої і червоної зон. Народна депутатка «Голосу» Інна Совсун не перший місяць закликає владу побачити пожежу, що палає просто на порозі, і врешті зафіксувати виділення необхідного фінансування.

«153 — це остання поправка, яку я буду ставити на голосування, це питання, про яке я, на жаль, з трибуни Верховної Ради говорила вже неодноразово. Це питання встановлення кисневих станцій в українських лікарнях. Мені дуже прикро, що півроку всі мої заклики, заклики інших колег, які переймаються цим питанням, не було почуто, — зазначила Інна Совсун. — Я дуже прошу нарешті звернути увагу і вирішити цю проблему. Ми не вирішимо її вже для цієї хвилі і це відповідальність влади, але хоча б для наступних хвиль ми повинні це зробити».

Обладнання лікарень кисневими станціями дозволить підготуватися до наступних хвиль коронавірусу та забезпечить киснем реанімаційних пацієнтів і після епідемії, зауважила депутатка. Проте Верховна Рада не підтримала цю ініціативу. Гроші залишили на дороги та корупційний «соцеконом», створений для контролю над депутатами-мажоритарниками.

Уряд наводить багато цифр про те, скільки в лікарнях місць з підведеним киснем. Проте найчастіше під’єднані до кисню місця — це концентратори, які подають низькопотоковий кисень. Їхня потужність — 10 літрів кисню на хвилину, тоді як потреба тяжкого пацієнта з ковід може сягати 30 літрів на хвилину і більше.

Перевага кисневої станції у тому, що вона повністю незалежна, адже виробляє кисень з навколишнього повітря.

На жаль, в більшості лікарень через рік після початку пандемії кисневих станцій досі немає. Чи буде їх встановлення надмірною витратою коштів тільки на час пандемії? Ні. Вони будуть використовуватись у багатопрофільних лікарнях для стаціонарного лікування важкохворих та складних операцій ще довго, наголосила Інна Совсун.

Підписуйся на нашi

ще новини