Після виборів до Європарламенту сподіваємось на кращу ефективність санкцій проти рф, — Кіра Рудик

Після виборів до Європарламенту сподіваємось на кращу ефективність санкцій проти рф, — Кіра Рудик

Є велика різниця між тим, як санкції проти рф мали би працювати, і якою ситуація є насправді. Агресор активно використовує треті країни для обходу обмежень і це не є секретом. Потрібен узгоджений механізм контролю за дотриманням обмежень і його може забезпечити тільки людина, яка відповідатиме за це в ЄС. На цьому наголошує народна депутатка, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

«Той факт, що зараз санкції проти рф працюють не так, як вони мали би — це результат неузгодженості дій партнерів і неузгодженості багатьох країн у тому, яка відповідальність за порушення цих санкцій. Вже відомий факт, що у зброї, якою нас атакує рф, є багато компонент західного виробництва, є розуміння шляхів, якими західні компанії обходять ці санкції і що виробництво зброї в рф не зупинилось повністю, хоча стало дорожчим для росії», — констатує народна депутатка.

Ситуацію може виправити те, що у ЄС буде відповідальна особа — комісар, який куруватиме питання дотримання санкційного режиму і покарання за його порушення.

«Ми очікуємо, що після виборів до Європейського парламенту зрештою буде призначений комісар, який буде відповідати конкретно за безпеку і за узгодження санкцій. Це не відбудеться швидко, але ми сподіваємося, що у нас буде принаймні людина, з якою можна буде про це говорити на рівні всього Європейського союзу. Всім зрозуміло, як це працює і як рф обходить обмеження, але немає людини, яка персонально займається питанням, як ці санкції працюють.

Ми хочемо сподіватися, що цим комісаром стане Кая Каллас, премʼєр-міністерка Естонії , яка має чітку і жорстку позицію щодо рф і вона розуміє загрозу», — підкреслила лідерка «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини