Полегшення для мешканців багатоповерхівок, — Зоя Ярош розповіла про міські програми енергоефективності

Полегшення для мешканців багатоповерхівок, — Зоя Ярош розповіла про міські програми енергоефективності

Міські програми з енергоефективності продовжують працювати і вже показали результат. Одна з багатоповерхівок не просто забезпечує себе електрикою, а навіть продає її загальним мережам. Про це повідомила депутатка Київради від фракції «Голос» Зоя Ярош.

«Програма енергоефективності 70/30 існує вже багато років у Києві і про неї знають усі. Вона складна, передбачає різні заходи, але за нею можна отримати більше коштів. ОСББ готує проєкт, прописує, що вони хочуть: туди входить, серед іншого, заміна вікон, утеплення стін, поліпшення енергозабезпечення будинку.

Саме завдяки цій програмі в Києві є будинок, на даху якого встановлені сонячні панелі і ця багатоповерхівка не просто забезпечила себе електрикою, а вже продає її до загальної системи енергоживлення», — повідомила представниця «Голосу».

Інша міська програма зʼявилась для подолання проблем з електрозабезпеченням після ударів росії по критичній інфраструктурі.

«Ця програма започаткована взимку 2022-23 років і передбачає закупівлю альтернативних джерел живлення для багатоквартирних будинків. Йдеться про генератори, інвертори, тобто прилади, які допоможуть покрити мінімальні потреби багатоповерхівки під час відключення електрики (робота ліфтів, насосів тепло- та водопостачання). В цій програмі є обмеження в сумі компенсації — це 75%, але не більше 300 тисяч грн, залежно від поверховості будинку.

Мешканці обирають обладнання, купують його і подають документи на компенсацію в районну державну адміністрацію», — деталізувала депутатка міськради.

Підписуйся на нашi

ще новини