Понад 200 капеланів служать у військах, однак держава їх не захищає, — Роман Костенко

Понад 200 капеланів служать у військах, однак держава їх не захищає, — Роман Костенко

Коротко: Сьогодні в Україні офіційно працюють понад 200 капеланів. Вони закріплені за Збройним Силами України, військовими частинами Міністерства оборони, Національною гвардією, Державною прикордонною службою, але жоден з них не має статусу військовослужбовця та відповідного захисту з боку держави.

«Голос» закликає якнайшвидше ухвалити законопроєкт 4626 і узаконити роботу людей, які, ризикуючи життям, забезпечують духовну і моральну підтримку наших бійців на фронті.

Детально: До розробки законопроєкту, який ініціював депутат фракції «Голосу» Роман Костенко, долучилися представники ЗСУ, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, церков та релігійних організацій.

Законопроєкт впроваджує Службу військового капеланства, визначає її структуру, підпорядкування та загальну чисельність. Закріплює статус військових капеланів як військовослужбовців, що надає їм відповідні соціальні гарантії, та встановлює вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами.

Він чітко розмежовує діяльність церкви і держави та визначає принципи, за якими працює Служба військового капеланства. Визначає функціональні обов’язки військового капелана як військовослужбовця.

Прийняття законопроєкту сприятиме забезпеченню конституційного права на свободу віросповідання та задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

Пряма мова

Роман Костенко, ініціатор законопроєкту, заступник голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Капелани у військах — це не щось нове. Це — сотні людей, які вже багато років супроводжують військових, але як цивільні та волонтери. Частина з них постійно знаходиться на території проведення Операції об‘єднаних сил без законного статусу і соціального захисту.

Тому ми розробили законопроєкт, який надасть капеланам статус військовослубовців. Це буде невелика кількість офіцерів, які забезпечують моральну та духовну підтримку бійців, котрі можуть днями знаходитись під обстрілами.

Ті, хто виступає проти створення капеланської служби, не мають розуміння, чим займаються капелани на фронті й наскільки це важливо. Ми не перетворюємо армію на церкву. Законопроект 4626 — це про допомогу нашим воїнам, і він має бути ухвалений.

Підписуйся на нашi

ще новини