Практика НМТ показала, наскільки важливим є ЗНО для рівного доступу до освіти, — Інна Совсун

Практика НМТ показала, наскільки важливим є ЗНО для рівного доступу до освіти, — Інна Совсун

ЗНО потрібно повертати наступного року, як інструмент рівного доступу до освіти. Його порушила ситуація з проведенням національного мультипредметного тесту, коли питання дублювались, тож діти, які складали НМТ пізніше, могли вже ознайомитись з відповідями. На цьому наголошує народна депутатка, заступниця голови партії «Голос» Інна Совсун.

«Очевидно, коли вирішили проводити національний мультипредметний тест, то не порадились з Українським центром оцінювання якості освіти і не зрозуміли, яка є спроможність, скільки тестів можна встигнути розробити і апробувати. Відповідно, могло не бути достатньої бази завдань. Поки рано говорити про системний вплив на результати тестування, але окремі випадки зміни шансів на вступ — точно будуть», — пояснює народна депутатка.

Національний мультипредметний тест — це спрощена заміна ЗНО на час війни, онлайн-тест, що складається з трьох блоків: українська мова, математика та історія України. Тест має по 20 завдань з кожного блоку, і відводиться на нього 120 хвилин.

«Дуже сподіваюсь, що наступного року, переживши НМТ і його досвід, ми вкотре зрозуміємо, наскільки цінним є саме ЗНО і докладатимемо більше зусиль, щоб його провести в звичному форматі. Ми не можемо порушувати право рівного доступу до освіти», — наголосила представниця «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини