«Правка Васильченко»: Верховна Рада підняла ліміти для ФОПів за наполяганням «Голосу»

«Правка Васильченко»: Верховна Рада підняла ліміти для ФОПів за наполяганням «Голосу»

Ухвалений сьогодні законопроект №1210 про зміни до Податкового кодексу України щодо адміністрування податків підвищив ліміти оборотів для фізичних осіб-підприємців І, ІІ та ІІІ груп, відповідно, до 1, 5 та 7 мільйонів гривень. За цю правку боролась депутатка фракції «Голосу» Галина Васильченко, і Верховна Рада підтримала її рекордними 340 голосами.

Загалом цей закон є потужним ударом по офшорах — це один з необхідних кроків до деолігархізації. Це ставить нас в один ряд з розвинутими країнами, які взяли курс на очищення від брудних грошей.

Закон також створює додаткові стимули для акціонерів та інвесторів спрямовувати прибутки на розвиток підприємств всередині країни, розширює можливості контролю й боротьби з «чорним» бізнесом та додає запобіжники від неправомірного тиску правоохоронних органів на бізнес. Тобто — створює більш справедливі конкурентні умови для підприємців в Україні.

Пряма мова Галини Васильченко, депутатки фракції «Голосу» від округу №118 у Львові, авторки правки №2086 про підвищення лімітів обороту для ФОПів:

— Малі підприємці вже давно чекали на таке підвищення, і сьогодні нарешті це стало можливим.

Попередні ліміти були встановлені у 2014—2015 роках (коли, наприклад, мінімальна заробітна плата була 1700 гривень) і становили 300 тисяч грн для І групи, 1,5 млн – для ІІ групи та 5 млн — для ІІІ групи. Сьогодні мінімальна зарплата — 4700 гривень. Тому ми можемо розуміти, у скільки разів треба було піднімати ці ліміти.

Завдяки ухваленій правці, тепер ліміти оборотів для ФОПів І, ІІ і ІІІ груп становитимуть, відповідно, 1, 5 та 7 мільйонів гривень.

Перш за все, це потрібно для того, щоб малий бізнес міг працювати легально і не був змушений ховатися у тіні, приховуючи реальні ліміти.

Раніше, якщо у ФОПа було перевищення ліміту, він мав перейти на іншу групу або, якщо ще перевищував, — на загальну систему оподаткування. От уявіть: перша група зараз має річний оборот 300 тисяч гривень, ділимо на 12 місяців — яка це сума виходить? Менше 30 тисяч гривень. І це просто оборот. За ці гроші потрібно винайняти приміщення, якщо ти, наприклад, займаєшся торгівлею, заплатити податок, заплатити ЄСВ, заплатити за комунальні послуги, а ще купити товар і з цього щось заробити. Чи можливо вкластися в такий ліміт? Очевидно, що ні.

Дякую колегам, що погодилися не тільки з екранів телевізорів говорити, що ми підтримуємо малий і середній бізнес, але й показати на ділі, що ми насправді думаємо про інтереси цього бізнесу і розуміємо, наскільки це важливо для України.

Підписуйся на нашi

ще новини