Представники фармкомпаній на засіданні комітету погрожували депутаткам від «Голосу»

Представники фармкомпаній на засіданні комітету погрожували депутаткам від «Голосу»

«Я їм зараз бошки отоб’ю», – сказав ексрадник Міністра охорони здоров’я та заступник директора фармкоманії «ІнтерХім» Олександр Чумак на засіданні комітету з питань здоров’я нації під час обговорення законопроекту від народних депутаток «Голосу» Ольги Стефанишиної та Олександри Устінової.

У таких умовах тиску парламентський комітет з питань здоров’я нації не підтримав законопроект 2089, який має знизити ціни на ліки в українських аптеках.

«Сьогодні українці втридорога переплачують за ті самі ліки, які в інших країнах можна купити набагато дешевше. Наприклад, онкохворий пацієнт в Україні платить за упаковку «Кселоди» 6 500 грн, а в Польщі цей препарат коштує 3 600 грн. Українці теж могли б купувати якісні ліки дешевше, якби депутати підтримали наш законопроект. Він дозволяє імпортувати ліки в Україну з тих країн, де вони дешевші», — сказала народна депутатка від «Голосу» Ольга Стефанишина.

Крім того, наш законопроект скасовує так звані «вічнозелені патенти», які сьогодні дозволяють виробникам утримувати монополію на ринку десятки років.

«В цивілізованих країнах патент на винахід лікарського засобу може бути подовжений лише на 5 років. Натомість в Україні фармацевтичні компанії мають можливість подовжити патент на 20 років. Таким чином компанії утримують монополію і не допускають на ринок аналоги, виставляють захмарні ціни на свої препарати», – додала народна депутатка від «Голосу» Олександра Устінова.

Але тим, хто роками отримував надприбутки з такого стану справ, такі пропозиції не сподобалися і вони перейшли до прямих погроз.

Ольга та Олександра зараз звертаються до правоохоронних органів із заявою про злочин.

Підписуйся на нашi

ще новини