Президент повинен пояснити стратегію протидії російській агресії: заява партії «Голос»

Президент повинен пояснити стратегію протидії російській агресії: заява партії «Голос»

Президент і Міністерство закордонних справ мають узгодити засади зовнішньої політики України з Верховною Радою, а стратегію протидії російській агресії — презентувати і обговорити на спеціальному засіданні парламенту.

Після повернення 35 заручників на рідну землю ми дізнаємося із заяв міжнародних лідерів та коментарів Президента Зеленського про «активізацію зусиль в Нормандському форматі» та перспективи «відновлення конструктивного діалогу» між Україною та Росією.

Згідно з Конституцією, президент України представляє нашу державу в міжнародних відносинах. Ми нагадуємо: всю державу, не лише групу радників. Президент та його дипломатична команда повинні пояснити подальшу стратегію протидії російській агресії.

«Впродовж багатьох тижнів діяльності нового президента відбуваються міжнародні переговори, обмін заручників, інші дуже важливі речі, але ми так і не почули стратегії нової виконавчої влади щодо нашої міжнародної політики і, в першу чергу, наших відносин з Російською Федерацією — країною-агресором. Якщо президент називає зустрічі проривними, то в чому прорив? І на які компроміси ми маємо йти?» — наголосив з парламентської трибуни лідер «Голосу» Святослав Вакарчук.

«Верховна Рада є частиною команди, яка формує засади зовнішньої політики. І разом — підкреслюю: тільки разом! — ми можемо приймати виважені стратегічні рішення, які рухатимуть Україну вперед», — нагадав він.

«Голос» вимагає відповідей на питання, які цікавлять усіх громадян країни:

  • Чи повернеться Україна на осінню сесію в ПАРЄ? Чи підтримає Україна рух дружніх держав, які готові до протестних дій в ПАРЄ на захист України?
  • Хто, як і з ким відновлює перемовини з Москвою, і яка стратегія стосунків з ворогом лежить в основі таких контактів? На який компроміс готова йти команда перемовників під час переговорів в “Нормандському форматі”? Чи є план протидії очевидним спробам Москви нав’язати програшний для України формат завершення війни, розроблений ще в 2014 році?
  • Якою є стратегія збереження коаліції міжнародних партнерів у протидії російській агресії? За 100 днів президентства лідер держави здійснив низку міжнародних візитів, назвав їх "проривом", але не пояснив домовленостей, які би це підтверджували, натомість ризик втрати санкцій проти РФ зростає.

Перелік запитань зростає. Народні депутати, а також громадяни України заслуговують на те, щоб почути відповіді. І це мають бути чесні відповіді, а не відеозвернення в соцмережах.

Саме тому партія «Голос» наполягає на проведенні розширеного засідання комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва із залученням дипломатичної команди МЗС, уряду та Офісу президента для обговорення формату участі України в сесії ПАРЄ.

Ми також наполягаємо на проведенні спеціального засідання парламенту, де президент має презентувати стратегію протидії Росії та обговорити її з депутатами всіх фракцій та груп.

Підписуйся на нашi

ще новини