Президентський проект змін до Конституції ставить під загрозу суверенітет держави в час війни – «Голос»

Президентський проект змін до Конституції ставить під загрозу суверенітет держави в час війни – «Голос»

Пропоновані президентом зміни до Конституції України посилюють його повноваження в регіонах та прокладають шлях до виконання Україною вимог Путіна щодо федералізації держави.

Народний депутат фракції «Голосу» Роман Лозинський прокоментував президентський законопроект про зміни до Конституції в частині децентралізації.

Попри деякі позитивні норми, – наприклад, фінансову незалежність органів місцевого самоврядування або визнання громад як основи місцевого самоврядування, – ці новації несуть в собі велику загрозу.

Основна проблема – розмитість повноважень префекта, який зможе на свій розсуд зупинити повноваження будь-якого голови будь-якої громади. Фактично, президент посилює свою владу в регіонах, закріплюючи свій вплив в Основному законі

Окрім того, нові повноваження передаються без аналізу того, наскільки ефективно працювали «об’єднані громади» раніше.

«Ми поспіхом намагаємося завершити децентралізацію без найменшого аналізу того, що спрацювало, а що – ні, що потрібно громадам, а що – не потрібно. Наприклад: чи стали адміністративні послуги доступнішими? Чи легше стало оформлювати субсидії? Чи можна оформити спадщину за день? Чи захищає насправді староста село, яке втратило сільраду? Чи стало більше грошей в громадах, які об’єдналися?» – коментує депутат фракції «Голосу» Роман Лозинський.

Більше того – з Конституції зникнуть назви областей і тепер одного закону буде достатньо, аби створити нову область.

«Ці зміни містять низку катастрофічних норм. З Конституції видаляють перелік областей. Це означає, що завтра у Верховній Раді 226 депутатів можуть, наприклад, об’єднати Донецьку, Луганську та Харківську області. В країні, де йде війна, ми зменшуємо рівень запобіжників. Якщо президент може з Києва одноосібно зупиняти повноваження мера Львова, Києва чи Харкова – чи це децентралізація? Ні, це надзвичайно небезпечні норми, які обов’язково треба переглядати!», – говорить Роман Лозинський.

Запропоновані владою зміни до Конституції можуть відіграти доленосну роль у випадку, якщо на Сході проведуть вибори за «формулою Штайнмаєра». Внесені до Основного закону України новації дозволять створити в Донецькій та Луганській областях місцеві виконавчі органи, і ніхто не заборонить ввести до них бойовиків. Запобіжники від такого сценарію з Конституції просто зникнуть. Якщо Рада внесе пропоновані зміни до Конституції, президенту достатньо буде 226 депутатських голосів для того, аби швидко запровадити всі пункти особливого статусу звичайним законом.

Підписуйся на нашi

ще новини