Про порушення агітації можна інформувати за допомогою телеграм-бота

Про порушення агітації можна інформувати за допомогою телеграм-бота

«Голос» створив перший в Україні відкритий телеграм-бот для спостереження за виборами

Партія «Голос» першою в Україні запустила відкритий телеграм-бот для спостерігачів на позачергових парламентських виборах. Бот «Голосу» — це помічник для спостерігача, за допомогою якого можна навчатися, фіксувати порушення та спостерігати за виборами онлайн.

Бот дозволяє інформувати партію про порушення агітації – наприклад, сфотографувати незаконний агітаційний плакат, поставити мітку геолокації, і штаб «Голосу» буде подавати відповідні заяви до поліції.

Найбільше уваги в «Голосі» присвятили темі навчання. «Ми зняли 58 півхвилинних відео, в яких вичерпно розказали про права та обов’язки спостерігачів на виборах. Замість того, щоб носити з собою десятки паперових конспектів про всі процедури та виборчі норми, достатньо обрати запитання та одразу отримати на нього відповідь», — сказав представник партії «Голос» в ЦВК з правом дорадчого голосу Андрій Гевко.

В бот також завантажили каталог з найпоширенішими типовими порушеннями у день виборів.

Після кожного навчального відео, бот ставить запитання, щоб людина краще запам’ятала вивчений матеріал. Від кількості правильних відповідей залежить рейтинг користувача у телеграм-боті.

Бот можуть використовувати не тільки офіційні спостерігачі, а й усі громадяни, які стануть свідками будь-яких порушень на виборчій дільниці.

«Саме від активної громадянської позиції кожного відповідального громадянина залежить прозорість виборчого процесу. Політичну культуру в Україні потрібно змінювати — робити її відкритою, прозорою, доступною та зрозумілою. Саме тому «Голос» створив телеграм-бота, який буде помічником абсолютно для всіх спостерігачів, незалежно від того, яку політичну партію вони представляють», — сказав Андрій Гевко.

Підписуйся на нашi

ще новини