Профільний комітет схвалив ініціативу «Голосу» зменшити виборчі застави у 9 разів

Профільний комітет схвалив ініціативу «Голосу» зменшити виборчі застави у 9 разів

Профільний комітет Верховної Ради підтримав і рекомендував парламенту прийняти за основу й в цілому законопроект співавторства команди «Голосу» про зменшення виборчих застав у 9 разів. Якщо ці зміни підтримає парламент, на мерів та депутатів місцевих рад у містах, де мешкає понад 90 тисяч людей, зможуть піти не лише ставленики олігархів.

Рішення рекомендувати прийняття законопроекту №2769 ухвалив на засіданні 22 квітня комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Співавторами законопроекту є депутати фракції «Голосу» Юлія Клименко, Ярослав Юрчишин, Андрій Осадчук, Наталія Піпа і Роман Лозинський.

Передбачені законопроектом зміни мають відновити політичну конкуренцію, забезпечити кандидатам рівні можливості на виборах і не дозволити олігархам отримати повний контроль над регіонами.

Пряма мова Романа Лозинського — першого заступника голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

— Цей законопроект має виправити помилку авторів Виборчого кодексу, через яку доступ до місцевих виборів сьогодні мають виключно ті політичні команди, за якими стоять «грошові мішки».

Наприклад, якщо у 2015 році кожен кандидат на посаду міського голови Києва мав сплатити 104 тисяч гривень, щоб взяти участь у виборах, то чинний кодекс збільшив грошовий поріг до 4 мільйонів! Це вдесятеро дорожче, ніж іти на мера Лондона!

А політичній силі, яка хоче пройти, скажімо, у Львівську обласну раду, доведеться сплатити не 94 тисячі гривень, як у 2015 році, а 3,6 мільйона.

Хто зможе сплатити такі гроші, якщо Виборчий кодекс залишиться без змін? Виключно олігархічні кандидати, великі парламентські партії, яким не потрібна конкуренція, і старі політики, які хочуть зосередити владу на всіх рівнях у своїх руках.

Хто не зможе стільки заплатити? Зрозуміло, маленькі партії та регіональні проекти, за якими немає олігархів. Якою б не була їх підтримка серед людей — їм просто відрізали доступ до виборів.

Саме тому «Голос» наполягає на радикальному зменшенні виборчих застав. Використовуючи ті ж приклади: прийняття нашого законопроекту зменшить заставу для кандидатів на міського голову Києва з 4 мільйонів до 445 тисяч гривень, а для участі у виборах до Львівської облради — з 3,6 мільйона до 398 тисяч гривень.

Підписуйся на нашi

ще новини