Профільний комітет ВРУ відмовився реагувати на використання Росією Інтерполу для тиску на українських ветеранів, — «Голос»

Профільний комітет ВРУ відмовився реагувати на використання Росією Інтерполу для тиску на українських ветеранів, — «Голос»

Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Верховної Ради відмовився реагувати на протиправні дії Російської Федерації, яка використовує Інтерпол для тиску на українських ветеранів.

Заяву, де такі дії засуджуються, пропонувала внести на розгляд Верховної Ради України народна депутатка «Голосу» Соломія Бобровська, але проект заяви підтримали лише депутати «Голосу» (Соломія Бобровська, Святослав Вакарчук), «ЄС» (Ірина Геращенко) «БЮТ» (Григорій Немиря) та одна депутатка зі «Слуги народу» Ліза Ясько.

Інші депутати фракції «Слуга Народу» відмовилися підтримати заяву, проти виступила депутатка з ОПЗЖ. У результаті проект заяви наразі не буде внесений навіть у порядок денний обговорення під час засідання Ради.

Фракція «Голосу» продовжуватиме вимагати від Верховної Ради України реакції на використання Росією процедур Інтерполу, яке стало очевидним під час затримання помічника Соломії Бобровської Ігоря Мазура (ветерана АТО та активіста).

Парламент має стояти на сторожі прав своїх громадян та відстоювати українську позицію у випадках утисків прав і свобод наших співвітчизників.

Пряма мова народної депутатки «Голосу» Соломії Бобровської:

— Верховна Рада України не повинна боятися Росії. Вона повинна негайно відповісти Російській Федерації щодо її маніпулятивних інструментів і впливу на Інтерпол. Щонайменше парламент мав звернутися до країн-членів цієї міжнародної правоохоронної організації, відповідний запит «Голос» направив до ВР наприкінці листопада. Але поки що ми не бачимо жодних дій з боку українського парламенту.

Росія надсилає політично вмотивовані запити до міжнародної правоохоронної організації для переслідування та залякування українців. Затримання мого помічника, учасника бойових дій на Сході України Ігоря Мазура у Польщі 9 листопада цього року це не поодинокий випадок. Скільки ще часу Верховна Рада буде мовчати? Скільки ще українських громадян мають затримати, щоб український парламент дав оцінку ситуації і гідно відповів на утиски та переслідування українців? Чия репутація має постраждати, щоб депутати відреагували?

Росія не зупиниться, політичний тиск та залякування українців продовжуватиметься доти, доки ВР голосно і чітко не визнає, що запити РФ до Інтерполу щодо українських громадян – абсолютно протиправні і політично вмотивовані.

Підписуйся на нашi

ще новини