Уряд провалює переговори з МВФ, і це створює серйозні ризики для держбюджету, — Ярослав Железняк

Уряд провалює переговори з МВФ, і це створює серйозні ризики для держбюджету, — Ярослав Железняк

Закінчення переговорів з МВФ без домовленостей про наступний транш та перегляд програми — результат систематичного порушення Україною взятих на себе обіцянок.

Без співпраці з МВФ Україна ризикує втратити довіру інших міжнародних фінансових партнерів та інвесторів. Це загрожує тим, що вже у вересні Україна потрапить у бюджетну кризу та не зможе профінансувати виплати по держборгу.

Пряма мова

Ярослав Железняк, голова фракції «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— Відносини України з МВФ нагадують комп’ютерну гру, у якій Україна раз за разом провалює проходження одного і того ж рівня. Хоча завдання там цілком зрозумілі: нарешті провести судову реформу, не ламати антикорупційну систему, прибрати ручне регулювання, зокрема у сфері тарифів, зменшити бюджетний дефіцит та й загалом не робити дурниць. Ці завдання влада щоразу свідомо не виконує, і щоразу повертається до МВФ з проханням про гроші.

Єдине, про що забувають «гравці» у владі, що кількість «життів» і спроб все ж таки не безкінечна. Наприкінці минулого року Фонд нам підіграв, що дозволило зараз мати певну фінансову подушку. Але ця місія показує, що перспективи зовсім не райдужні.

У вересні ми маємо виплатити велику суму зовнішніх боргів — більше $3 мільярдів. Якщо Україна і далі буде уникати реформ та намагатися «хакнути гру», у бюджеті не буде грошей, щоб розрахуватися з кредиторами. Якщо не здійснити виплати вчасно, Україні загрожуватиме технічний дефолт — не буде власних грошей, щоб фінансувати всі потреби, а з міжнародних фінансових партнерів ніхто не дасть гроші у борг.

Тому зараз важливо припинити стрибати на тонкому льоду та почати нарешті виконувати обіцянки — приймати судову реформу, відбудовувати антикорупційну інфраструктуру та дати працювати ринку електроенергії та газу.

Підписуйся на нашi

ще новини