Проєкт судової «реформи» від влади — напівміра. «Голос» наполягає на справжній реформі

Проєкт судової «реформи» від влади — напівміра. «Голос» наполягає на справжній реформі

Партія «Голос» наполягає на невідкладному проведенні судової реформи. Ухвалений сьогодні в першому читанні законопроєкт 3711-д не запускає справжню реформу судової системи і не подобається нікому — ні суддям, ні вітчизняним експертам, ні міжнародному співтовариству, зокрема послам G7.

При цьому влада суперечить сама собі: Президент говорить про недовіру і необхідність перезавантажити корупційний осередок нинішньої судової системи — Вищу раду правосуддя (ВРП), а його команда в парламенті приймає законопроєкт, посилюючи вплив цієї ж ВРП.

«Голос» наполягає на вирішенні цієї проблеми в інтересах громадян України, а не представників старої корупційної системи.

Пряма мова

Ярослав Железняк, голова фракції «Голосу» у Верховній Раді:

— Передусім проблема стосується механізму відбору кандидатів, який запропонований в законопроєкті.

Ми знаємо, як має бути. Конкурсна комісія з трьох представників від Ради суддів і трьох міжнародних експертів повинна відібрати 16 професійних та незаплямованих кандидатів до нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. І це те, що від нас вимагає в тому числі й МВФ. І саме таку пропозицію «Голос» вніс у 2019 році і на ній наполягає.

Що пропонується в законопроєкті «слуг»? Щоб ця комісія обрала не 16 кандидатів, а удвічі більше — 32. А потім відібр нових членів ВККС з цих 32 буде здійснювати не комісія з суддів і міжнародників, а нереформована Вища рада правосуддя. Та ж сама, до якої є безліч запитань, навколо якої безліч корупційних скандалів і яку особисто критикує пан Зеленський.

Тобто влада нібито визнає, що ВРП втратила довіру і її треба перезавантажити, з чим я повністю згоден. Водночас «Слуга народу» подає законопроєкт, який цю ВРП наділяє повноваженнями обирати людей начебто за професійними якостями.

«Голос» ще 14 місяців тому попереджав, що в такій редакції закон не запрацює. Це буде не реформа, а імітація реформи. Вона може трохи подобатися лише корупціонерам.

Тому «Голос» наполягає на своїх конструктивних пропозиціях, які дозволять дійсно перезавантажити органи суддівського самоврядування та зменшити корупційні ризики. Ми переконані, що ми можемо по-справжньому змінити судову систему, а не латати в ній дірки.

Підписуйся на нашi

ще новини