Рада має контролювати уряд, який не виконує закони і зриває дедлайни, — Ярослав Железняк

Рада має контролювати уряд, який не виконує закони і зриває дедлайни, — Ярослав Железняк

За антикризовим законом, ухваленим наприкінці березня, Кабінет міністрів мав до 4 травня подати програму стимулювання різних галузей економіки та програму заходів щодо заміни імпортних товарів українськими. Цих програм нема і до сьогодні, а програму дій уряду Дениса Шмигаля відхилили всі профільні комітети парламенту, які її розглядали.

Партія «Голос» наполягає на якнайшвидшому ухваленні законопроекту 3499, який посилить контроль Верховної Ради над урядом і дасть депутатам можливість ініціювати звільнення неефективних міністрів. Про це заявив Ярослав Железняк в ефірі «Свободи слова» 18 травня.

За проектом закону, 45 і більше депутатів або парламентський комітет зможуть, навівши вагомі аргументи, через голову Верховної Ради викликати на розмову конкретного міністра. Впродовж 15 днів голова парламенту має розглянути заяву та призначити таку зустріч або відмовити депутатам. Перенести її можна буде виключно з поважних причин і максимум на місяць. За результатами зустрічі, депутати можуть 226 голосами визнати роботу міністра незадовільною і рекомендувати прем’єр-міністрові звільнити його. Якщо прем’єр-міністр не виконає рекомендацію Верховної Ради впродовж 15 днів, подання про звільнення міністра включатиметься до порядку денного без голосування.

Пряма мова Ярослава Железняка, заступника голови фракції «Голосу» у Верховній Раді:

— Мені хочеться прем’єр-міністру календар подарувати. До 4 травня був дедлайн, це норма закону. Де ці програми і хто відповідальний за їх відсутність?.. Є велика проблема з урядом, і вона набуває катастрофічних наслідків. Більше, ніж половина комітетів, вже відкинули програму діяльності. І ми розуіємо, що далі — все гірше і гірше: все менше стає не те що контроль, а розуміння уряду, що робити далі.

Я разом з колегами, народними депутатами, подав законопроект. Він має таку складну назву — «Про інтерпеляцію». Але, якщо дуже по-простому, це про парламентський контроль за урядом. Для того, щоб урядовці були підзвітні нам, комітетам, були підзвітні коаліції. І парламент міг, якщо є питання до окремого міністра, не тільки отримати відписку, а встановити контроль, в тому числі — і до жорстких кадрових змін.

Підписуйся на нашi

ще новини