Рада має повернути ув’язнення за брехню в деклараціях і не скасовувати спецперевірки для силовиків, — Ярослав Юрчишин

Рада має повернути ув’язнення за брехню в деклараціях і не скасовувати спецперевірки для силовиків, — Ярослав Юрчишин

Обидва законопроєкти про повернення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях — і Президента, і робочої групи з вирішення конституційної кризи — не є досконалими. Тому вони мають стати основою для єдиного доопрацьованого законопроєкту, який поверне адекватну міру покарання і прибере ідею скасувати спецперевірки для силовиків.

Фракція «Голосу» наполягає, що адекватною мірою покарання за умисну брехню в деклараціях є ув’язнення, а скасовувати спецперевірки для керівництва Міноборони, Збройних Сил і СБУ не можна.

Пряма мова Ярослава Юрчишина, заступника голови партії «Голос», першого заступника голови комітету ВР з питань антикорупційної політики:

— Керівники парламентських фракцій домовилися, що обидва законопроєкти направляються в комітет і на їх основі доопрацьовується новий. Зокрема, додається адекватна міра покарання. Наша позиція — це має бути ув'язнення.

Також мають бути прибрані хиби президентського законопроєкту, який дивним чином дозволяє не проходити спецперевірку на тих посадах, які заповнюються офіцерами військової служби вищого керівного складу. Якщо простіше — керівництву Міноборони, СБУ і Збройних Сил України. Тобто знову є спроба створити якусь особливу, недоторканну категорію.

Найнебезпечніше — це СБУ. Ви пам'ятаєте фактор Демчини, коли керівники СБУ користуються майном, яке їм номінально не належить, живуть в будинках не своїх дружин тощо. Цього не можна допустити. Особливо для країни у стані війні, де у керівників спецслужб спокуси отримати хабар, зокрема з боку країни-агресора, достатньо великі.

Найгірше в ситуації, що склалася, — затягувати з прийняттям рішень до кінця року: це звільнить корупціонерів від відповідальності аж до 2022 року. Тому дуже важливо оперативно доопрацювати та прийняти закон про повернення кримінальної відповідальності, зокрема у формі позбавлення волі, за брехню в деклараціях. Але не менш важливо повернути усі повноваження НАЗК щодо перевірки декларацій та вдосконалити процедуру прийняття рішень в КСУ. Це все необхідно зробити до кінця грудня.

Підписуйся на нашi

ще новини