Рада продовжує втрачати час, імітуючи судову реформу, — Андрій Осадчук

Рада продовжує втрачати час, імітуючи судову реформу, — Андрій Осадчук

Коротко: Фрагментарні зміни до законодавства, які Президент і монобільшість сьогодні намагатимуться провести через парламент під виглядом судової реформи, залишають відкритим вхід до судової системи для недоброчесних і залежних від влади суддів. Це — відмова у правосудді та справедливості всім українцям.

Детально: Сьогодні «слуги народу» намагатимуться надати право старій корумпованій судовій системі визначати, якою буде «нова».

Якщо у них вийде, нереформована Вища рада правосуддя (ВРП), яка була і залишається головною перепоною для справжньої реформи, отримає вирішальний вплив на добір суддів. Зокрема на формування органу, який мав би проводити незалежні конкурси та атестацію на суддівські посади, — Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС).

Минулого року Верховна Рада вже визнала такий підхід неприйнятним, відправивши президентський законопроєкт 3711 на доопрацювання. Але президентська команда в парламенті доопрацювала його таким чином, що він не виправляє помилки ні попередньої, ні нинішньої спроб «реформи».

Фракція «Голосу» голосуватиме проти ухвалення законопроєкту 3711-д і закликає колег не підтримувати таку судову «реформу».

Пряма мова

Андрій Осадчук, заступник голови партії, перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Результат минулої спроби Зеленського реформувати судову систему — розігнана ВККС і брак близько 2000 суддів по всій Україні. Вже другий рік їх неможливо призначити, бо досі не працює ВККС, новий склад якої мав би бути обраний на відкритому конкурсі. І саме оновлена ВККС мала стати головним інструментом в оновленні всієї судової системи.

Але сьогодні останнє слово у виборі нових членів ВККС спробують забрати у незалежної конкурсної комісії й віддати тій самій нереформованій ВРП. Цинічно презентуючи це як чергову спробу «комплексної реформи», але протискаючи лише точкові, вигідні для себе зміни.

Як гадаєте, які у нас шанси, що представники корумпованої системи сформують незалежний орган? Ця ж ВККС буде проводити атестацію суддів, які її ще не пройшли. А це, наприклад, весь склад одіозного ОАСК. Які шанси, що ми не побачимо їх у «реформованій» судовій системі?

Так, шанси близькі до нуля, і наполегливість влади говорить сама за себе. Черговий Президент відмовляє українцям у правосудді й справедливості на користь власних кишенькових судів. А парламент — втрачає час, розглядаючи таку «реформу» замість справжніх комплексних змін.

Підписуйся на нашi

ще новини