Рада ухвалила закон про сміття: сортування, переробка, захоронення відходів

Рада ухвалила закон про сміття: сортування, переробка, захоронення відходів

Коротко: Парламент ухвалив законопроект про управління відходами 2207-1-д. Він допоможе зменшити кількість сміття в Україні, підвищити ефективність його переробки та утилізувати наявне.

Детально: Сьогодні депутати Верховної Ради підтримали у першому читанні законопроект про управління відходами 2207-1-д. Він є історичним, оскільки цей законопроект — рамковий. Закон формує ключові принципи і систему поводження зі сміттям.

Забруднювач повинен розуміти три прості принципи:

→ створюй менше сміття через свідоме споживання;

→ якщо вже створив — перероби;

→ якщо не можеш переробити, то захорони так, щоб це було безпечно для здоров’я людей і довкілля.

Пряма мова Лесі Василенко, народної депутатки фракції «Голосу», членкині Комітету з питань екологічної політики та природокористування, співавторки закону про управління відходами:

— Щороку в Україні утворюється близько 400 млн тон відходів. Ми споживаємо все більше і продовжуємо накопичувати це сміття на своїй землі. 94% цього сміття потрапляє на сміттєзвалища. Там воно отруює землю, воду і повітря.

В Україні лише 6 тисяч санкціонованих звалищ — вони займають близько 9 тисяч гектарів. Це приблизно як площа міста Суми. Ще близько 33 тисяч звалищ — нелегальні. Уявіть масштаб катастрофи вже зараз, не через кілька років.

99% діючих сміттєзвалищ в Україні не відповідають європейським стандартам, а це означає, що кожного дня є ризики для здоров’я людей і довкілля. І за це українці щодня платять величезні гроші — бо лікування онкологічних, легеневих захворювань коштує дуже дорого.

Саме тому законопроект про управління відходами 2207-1-д такий важливий. Аби завтра наші діти росли у безпечному світі, пили чисту воду та дихали чистим повітрям, сьогодні ми маємо ухвалити необхідне законодавство.

Підписуйся на нашi

ще новини