Рада захистить права депутатів місцевих рад: ухвалено законопроєкт «Голосу»

Рада захистить права депутатів місцевих рад: ухвалено законопроєкт «Голосу»

Коротко: За невчасні, неправдиві або неповні відповіді на запити депутатів місцевих рад буде впроваджена адміністративна відповідальність. Такий законопроєкт «Голосу» сьогодні 309 голосами у першому читанні підтримала Верховна Рада.

Детально: Сьогодні посадовці місцевих органів виконавчої влади та самоврядування часто порушують встановлені законом строки надання відповіді, надають неповну інформацію чи навіть відкрито ігнорують звернення і запити місцевих депутатів.

Це не дозволяє депутатам ані належно виконувати обов’язки, ні притягти винних осіб до відповідальності. Але головними жертвами цього стають мешканці, які звертаються до депутатів за допомогою у вирішенні локальних питань.

Суди, своєю чергою, не вважають такі дії посадовців достатньою підставою для притягнення до кримінальної відповідальності за створення штучних перешкод чи надання завідомо неправдивої інформації депутатам місцевої ради (ст. 351 КК).

Підтриманий сьогодні законопроєкт «Голосу» виправляє ситуацію. Він впроваджує адміністративну відповідальність за невчасні, неправдиві або неповні відповіді на звернення та запити депутатів місцевих рад. А також — визначає уповноважених осіб з правом складати протоколи про такі правопорушення і надає суддям районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів повноваження розглядати відповідні справи.

Пряма мова Андрія Осадчука, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, першого заступника голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Відшуміли місцеві вибори, всі нарешті зрозуміли права, обов’язки і важливість депутатів місцевих рад. І зараз час допомогти депутатам місцевих рад якісно виконувати їхню роботу.

Закон надає їм не так багато інструментів для виконання їхніх обов’язків. Перш за все, це звернення і запити. Саме цими інструментами вони реалізують свої обов’язки допомагати громаді, збирати інформацію, реагувати на проблеми. Але, оскільки немає жодної відповідальності, їм ці відповіді не надають, і всім це добре відомо.

В результаті страждають не депутати, а громадяни, які не отримують допомоги і відповідей. Страждають також політичні партії, бо громадяни думають, що їхні депутат погано працюють. А насправді — їм просто не надають відповіді.

Чинне законодавство передбачає аналогічну відповідальність щодо звернень депутатів Верховної Ради, адвокатів та інших суб’єктів. А законопроєкт «Голосу» вирівнює цю ситуацію і захищає звернення депутатів місцевої ради.

Підписуйся на нашi

ще новини