Разом ми можемо перевернути гори, — виступ Святослава Вакарчука на Майдані

Разом ми можемо перевернути гори, — виступ Святослава Вакарчука на Майдані

Свобода і гідність — це ті речі, якими українці ніколи не торгуватимуть і які українці ніколи не здадуть. Але гідність і свобода, незалежність і наше світле майбутнє не даються просто так. Тоді, після Майдану, наші випробовування тільки починались. Щоб наша омріяна перемога — і над зовнішнім ворогом, і над внутрішнім — стала реальністю, нам потрібні кілька дуже важливих речей: розум, єдність і завзяття.

Пряма мова Святослава Вакарчука

Доброго вечора, дорогі брати і сестри! Слава Україні!

Я вийшов на цю сцену, і у мене такі теплі відчуття. Я пам'ятаю, 6 років тому тут, на Майдані, коло цієї стели, ми говорили про те, що таке Європа. І тоді була дуже непевна ситуація, як ви пам'ятаєте. Ще до кінця не було відомо, що колишній президент розверне країну в інший бік, але ми вже відчували щось в повітрі — і ми стояли тут.

Я пам'ятаю, як, звертаючись до студентів, до старших людей, до всіх, хто прийшов, я сказав: «Чи всі ми добре розуміємо, до для нас таке Європа? Чи це прапори Євросоюзу і тільки угода про асоціацію чи це щось більше?» І у мене було таке відчуття, що не сто відсотків людей до кінця розуміли, про що я говорю.

Але пройшов Майдан — і всі змінились. Тому що тепер в жодної людини не виникає запитання, що ж таке для нас Європа.

Це в першу чергу, свобода і в другу — гідність. За це ми стояли тут на Майдані. За це, на жаль, вмирали наші герої — Небесна сотня. І за це сьогодні віддають найдорожче, що в них є, наші добровольці і наші воїни на Сході.

Свобода і гідність — це ті речі, якими українці ніколи не торгуватимуть і які українці ніколи не здадуть.

Я пам'ятаю кожну мить Майдану: він починався як мирний і десь романтичний. Тут було холодно, зимно, як кажуть у нас у Львові, і здавалося, що зараз це не переросте ні в яку велику біду або трагедію. Але в душі щось щемило таки. І відчуття, що насправді не буде так просто, було.

І далі, я пам'ятаю, після побиття студентів, коли ми вийшли сюди в неділю, мільйон людей, на цей Майдан. І блаженніший Любомир, царство йому небесне, говорив свої мудрі слова.

Я пам'ятаю, в ніч на 11 грудня тут по Інститутській стояли наші добровольці з тими дерев'яними щитами і захищали Майдан від розгону. І як ми вночі всі разом з вами приїхали сюди захищати його — і з 500-600 людей, які були тут увечері, нас стало 10, а можливо, і 15 тисяч.

Я добре пам'ятаю, як зранку отут на Майдані прямо біля сцени навпроти вже на світанку я зустрів свого колишнього колегу по групі Павла Гудімова, з яким ми починали нашу велику музичну дорогу. І ми прямо там домовилися з ним зробити спільний концерт. Який я теж пам'ятаю тут, і пам'ятаю ці вогники і ці сотні тисяч людей.

А потім я пам'ятаю, як в Михайлівському відспівували нашого побратима з Білорусі Жизневського… Я пам'ятаю, скільки нас з вами було людей. Я пам'ятаю ці перші смерті на Майдані… Я зараз говорю і аж ком стоїть в горлі… Я пам'ятаю цей будинок, коли він горів. І таке відчуття було — аж жили на горлі вздувалися, і ти думав: або ми — або нас.

Але я добре знав — десь в душі, в серці відчував, — що ми переможемо. Тому що правда за нами, тому що свобода за нами і тому що гідність за нами.

Тоді, після Майдану, як ми бачим зараз, наші випробовування тільки починались. І сьогодні ми з вами розуміємо, що гідність і свобода, незалежність і наше світле майбутнє не даються просто так. Ми добре це з вами усвідомлюємо, кожен з нас.

Багато хто втратив на цій війні і на Майдані найближчих. Багато хто втратив своїх друзів. Особисто я знав людей, яких немає більше з нами, — вони віддали своє життя на Сході. І за кожне таке життя наші вороги будуть відповідати!

Я впевнений, що наше завзяття, наша сила і наша єдність буде запорукою нашої перемоги. Мир в Україні настане, але тільки на наших умовах!

І я думаю, що сьогодні, щоб ця омріяна перемога стала реальністю, нам потрібно декілька дуже важливих речей.

Перша річ, яка нам потрібна, — це розум, який дозволить нам робити правильні висновки, який дозволить нам не хибити в складних ситуаціях, який дозволить нам тримати в фокусі нашу головну мету — перемогу.

І річ друга, яка нам дуже з вами сьогодні потрібна, — це єдність. Тому що дуже просто, особливо в сучасних політичних обставинах, втратити цю єдність. Я як людина, яка останнім часом стикається з політикою і з нею на «ти», знаю, як складно тримати цю єдність серед людей, які мають одну велику мету, але так чи інакше можуть по-різному на неї дивитися. Не дамо нікому роз'єднати нас. В нас одна спільна мета, яка щойно була вами так сміливо озвучена: це — наша перемога.

І, нарешті, третя річ, яка нам з вами дуже сьогодні знадобиться, — це завзяття, терпіння. Це — не зупинятись перед труднощами. А труднощів буде багато.

Ми з вами ще будемо бачити серйозні випробовування. Але, якщо ми будемо розумні, якщо ми будемо єдині і якщо ми будемо завзяті, ми обов'язково переможемо.

Не слухайте тих, хто каже, що Україна завжди була приречена на якісь негаразди чи ніколи не досягала своєї мети. По-перше, ніколи не треба думати минулим. По-друге, і в минулому у нас були ті славні сторінки історії, які нас мають надихати. А найголовніше — ми маємо знати, що наша доля — в наших руках. Бог дав нам справжню незалежність, можливість вирішувати нашу долю.

Тож давайте візьмемо долю нашої країни, наших сімей, наших людей в свої руки і разом поведемо всіх до перемоги і до процвітання нашої рідної держави. Я вірю в те, що разом ми можемо перевернути гори. Я вірю і я знаю, що я стою на цій сцені, тому що я відчуваю свою персональну відповідальність за цю майбутню перемогу.

Я дякую всім, що ви прийшли сюди сьогодні. Я низько схиляюсь перед всіма, хто своїм жертовним підходом, своїми життями фактично зробив так, щоб ми сьогодні у своїй рідній державі стоїмо тут.

Але — попереду дуже серйозне випробовування, в тому числі й найближчими тижнями. Давайте зробим так, щоб всі — і в Україні, і поза її межами — знали: ми не здамо наші національні інтереси! Ми не перейдемо наші червоні лінії! Ми нікому не дамо торгувати ні нашими територіями, ні нашою свободою, ні нашою гідністю! Ми переможемо! Слава Україні!

Підписуйся на нашi

ще новини