Реформа «Укроборонпрому» повинна відбутись без втрати стратегічних активів, — Роман Костенко

Реформа «Укроборонпрому» повинна відбутись без втрати стратегічних активів, — Роман Костенко

«Голос» контролюватиме, щоб зміна підходу до управління підприємствами оборонно-промислового комплексу України відбувалась максимально прозоро, швидко і без втрати стратегічних активів.

Запропонований владою шлях реформування «Укроборонпрому» передбачає запровадження корпоративної моделі управління об’єктами державної власності. Буде проводитися багато дій з державним майном, і тут потрібен прискіпливий контроль.

Пряма мова

Роман Костенко, заступник голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Це буде дуже складний процес. Концепція передбачає, що реформа «Укроборонпрому» проходитиме у декілька етапів, під час яких підприємства-учасники концерну перетворяться на акціонерні товариства або товариства з обмеженою відповідальністю.

Тобто планується, що в межах трансформації «Укроборонпрому» будуть створені два холдинги — «Оборонні системи України» і «Аерокосмічні системи України».

До «Оборонних систем» увійдуть 6 підхолдингів — галузевих бізнес-об'єднань: авіаремонтне, збройної техніки, радарні системи, морські системи, високоточне озброєння, боєприпаси і спецхемія. До «Аерокосмічних систем» — холдингові компанії авіабудівної галузі, у сфері двигунобудування, а також підприємства, підпорядковані Державному космічному агентству України.

Це буде процес, якій не мав аналогів та включатиме в себе багато операцій з державним майном. Важливо, щоб ця реформа пройшла максимально прозоро і швидко та без втрати стратегічних активів, тому «Голос» контролюватиме кожен її етап.

Підписуйся на нашi

ще новини