Результатом участі Зеленського у сесії Генасамблеї ООН має стати офіційне визнання Кримської платформи, — Кіра Рудик

Результатом участі Зеленського у сесії Генасамблеї ООН має стати офіційне визнання Кримської платформи, — Кіра Рудик

Президент України виступить на загальних дебатах Генасамблеї ООН. Також він зустрінеться з лідерами інших держав, представниками міжнародних організацій, бізнесу та українською громадою у США. Безперечно візит такого рівня є надзвичайно важливим. Там можна донести до всієї світової спільноти чітку позицію України. І добре, щоб ця позиція була насамперед про необхідність звільнення Донбасу та Криму і додаткових санкцій проти РФ. Таку думку висловила лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

«Президент має вчергове підтвердити позицію про євроатлантичний курс України. Він вже робив це декілька разів, але я впевнена, це потрібно робити щоразу, коли він виступає перед міжнародною спільнотою. В порядку денному Генасамблеї ООН є пункт «ситуація на тимчасово окупованих територіях України», яка подана на останній позиції пленарного засідання з питань «Підтримки міжнародного миру та безпеки». Дуже добре, що наше питання розглядатиметься саме на пленарному засіданні, а не в межах комітету. Проте українській делегації варто спробувати якомога більше прикути увагу представників інших країн до проблеми окупації Донбасу і Криму будь-якими способами, незважаючи на таку прикру порядковість. Це необхідно для того, щоб на тлі ситуації в Афганістані світ не відклав Україну на другий план», — наголосила лідерка партії.

Однак у налагодженні співпраці є ще одна вагома складність, додала вона. Однією рукою влада декларує, що Україна прагне євроатлантичного курсу, який насамперед про справедливий суд, демократичні цінності, конституцію і права, а іншою рукою, всередині країни, виносить на розгляд абсолютно неконституційний законопроект про олігархів. Звичайно, у такому випадку довіра до нашої країни буде зі знаком питання, зауважила вона.

Яким чином президент буде пояснювати міжнародним партнерам свою логіку? Вони чекають від нас реальної, а не номінальної боротьби з корупцією та олігархами. Коли влада декларує демократичні цінності, як дуже важливі, потрібно, щоб слова не розходилися з ділом. Це знижує довіру, шанси отримати додаткове озброєння і транші від МВФ.

«Достатньо подивитися на те, що ухвалила погоджувальна рада. Монобільшість не вимагала швидкого прийняття законів, які необхідні для МВФ і тих, які необхідні для підтримки людей під час локдауну. Чому? Схоже, знову інші пріоритети, які не співпадають з реальними потребами українців. «Голос» очікує, що ключовим результатом участі Володимира Зеленського у цій сесії Генасамблеї ООН стане офіційне визнання Кримської платформи ООН. Це легітимізує нашу платформу на глобальному рівні і дозволить поступово реінтегрувати АР Крим у правовий простір України», — вважає Кіра Рудик.

Підписуйся на нашi

ще новини