Ризики відставки голови Нацбанку: зрив співпраці з МВФ, інфляція, повернення корупціонерів

Ризики відставки голови Нацбанку: зрив співпраці з МВФ, інфляція, повернення корупціонерів

Відставка голови Національного банку України Якова Смолія може мати жахливі наслідки для України. Причиною відставки досвідченого фінансиста став систематичний політичний тиск. І одним з головних наслідків його звільнення може стати припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом, зміна грошової політики, інфляція та економічна нестабільність. Тобто — суцільна економічна катастрофа.

Пряма мова Ярослава Железняка, заступника голови фракції «Голосу», першого заступника голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— Заява про звільнення, — із визнанням того, що на Національний банк і його керівництво здійснюється постійний політичний тиск, — це сумна, але очікувана новина.

Прикладом такого тиску є, наприклад, прийняття постанови про визнання роботи Нацбанку незадовільною. У супроводі великої кількості маніпуляцій, яка більш притаманна непорядним засобам масової інформації, ніж політикам. І тому зараз це рішення — не про конкретну людину, а про те, як сьогодні здійснюється політика в нашій державі.

Наслідками такої заяви може бути припинення або значне ослаблення співпраці України з Міжнародним валютним фондом, зміна грошової політики, в тому числі — коли влада починає друкувати гривню, і це призводить до інфляції. Подальші наслідки — підвищення кредитів і кредитних ставок та економічна нестабільність.

І найголовніше — наслідком цієї заяви може бути повернення старих корупційних еліт до фінансового сектору нашої країни. Дуже хотілося б почути реакцію перших осіб держави на цю заяву. Сподіваюсь, вони все ж знайдуть у собі силу владнати цю ситуацію, доки вона не призвела до фінансової катастрофи. Особливо, коли в державі немає грошей, а у нових політиків немає елементарного розуміння, як працює економіка в нормальних сталих демократичних країнах.

Підписуйся на нашi

ще новини