РНБО має застосувати санкції до Інституту ядерних досліджень РАН, — Соломія Бобровська

РНБО має застосувати санкції до Інституту ядерних досліджень РАН, — Соломія Бобровська

Верховна Рада має звернутися до РНБО для застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно Інституту ядерних досліджень Російської академії наук, який досі має спеціальний дозвіл на користування надрами і родовищами на Донеччині для зберігання нафти й газу, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва та скидання стічних вод.

Відповідний проєкт постанови зареєструвала в парламенті депутатка «Голосу» Соломія Бобровська.

Впровадження санкцій необхідне, щоб анулювати дозвіл на використання українських надр представникам держави-агресора й захистити національні інтереси України та право власності українського народу на землю та її надра, закріплене у статті 13 Конституції України.

Пряма мова

Соломія Бобровська, депутатка фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретарка комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва:

— Ні Служба безпеки України, ні Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, відповідальне за санкційну політику, не бачать в цьому проблеми. Тоді як профільний орган — Державна служба геології та надр України — ще в серпні минулого року недвозначно дала зрозуміти, що проблема реальна.

За інформацією Держгеонадра, Інститут ядерних досліджень РАН має спеціальний дозвіл на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі в Бахмуті терміном на 20 років, що діє з квітня 2007 року. Відомство вже зверталось до РНБО щодо впровадження санкцій, які дозволять анулювати спецдозвіл представникам держави-агресора.

Півроку це звернення лежить в РНБО без руху. Парламент повинен наполягти, щоб усунути нарешті загрозу національній безпеці України та порушення конституційного права українців на землю та її надра.

Підписуйся на нашi

ще новини