Російська вакцина — пряма загроза національній безпеці України, — Ольга Стефанишина

Російська вакцина — пряма загроза національній безпеці України, — Ольга Стефанишина

25 народних депутатів, зокрема члени фракції «Голос», ініціювали звернення до уряду та РНБО з вимогою заборонити використання російської вакцини Sputnik V на території України.

У своєму зверненні депутати наголошують, що вакцинація населення від COVID-19 є питанням національної безпеки України. А використання вакцини країни-агресора несе пряму загрозу державному суверенітету України.

Потенційна реєстрація та застосування вакцини Sputnik V також прямо суперечить санкційний політиці України та українських партнерів щодо Росії.

Також безпечність та ефективність вакцини Sputnik V російського виробництва викликає суттєві підозри міжнародних експертів. Крім того, українські експерти вказують на недоцільність закупівлі вакцини Sputnik V. Адже у світі існує низка якісних вакцин, які мають публічно підтвердженні результати випробувань.

Пряма мова Ольги Стефанишиної, народної депутатки партії «Голос», членкині комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування:

— Вакцинація населення від COVID-19 — одне із ключових завдань держави. Але російська вакцина — це справжній «троянський кінь» і пряма загроза національній безпеці та обороноздатності країни. Наші військові — серед пріоритетних груп вакцинації. Це ті самі військові, які воюють з Росією на Донбасі. Використовувати для них вакцину з країни, яка веде проти нас війну — неприпустимо.

Так само й решта громадян не може отримувати щеплення вакциною країни-агресора, результати досліджень якої не можуть підтвердити міжнародні організації та фахівці.

Рівень загроз від можливого застосування вакцини Sputnik V є вкрай високим. Тому ми вимагаємо негайно скликати спеціальне засідання РНБО і заборонити використання російської вакцини на території України.

Це можна зробити, внісши зміни в постанову уряду України. Якщо Кабмін оперативно не відреагує на цю ситуацію, народні депутати ініціюватимуть таку заборону на рівні закону.

Підписуйся на нашi

ще новини