Росія має заплатити: «Голос» хоче створити національне агентство для підрахунку втрат України від окупації сходу та анексії Криму

Росія має заплатити: «Голос» хоче створити національне агентство для підрахунку втрат України від окупації сходу та анексії Криму

На шостому році війни ми досі не знаємо, скільки Україна втратила від агресії Росії. Ми не маємо чітко порахованих втрат, що складаються з прямої шкоди від анексії Криму і збройного конфлікту на Донбасі, та збитків, яких зазнали люди, бізнес і держава.

Найпростіший спосіб порахувати прямі збитки — оцінити втрати ВВП. Україна втратила 16% ВВП, що можна приблизно конвертувати у 100 мільярдів доларів активів — прямих збитків. Але є ще природні ресурси, збитки українських громадян, які втекли від війни, втрати підприємців, в яких забрали власність, екологічні збитки — адже окупанти зовсім не переймаються землею, на яку прийшли, та багато інших аспектів.

2Z4A6270.jpg

Для підрахунку збитків, їхньої чіткої класифікації, поточного обліку та підготовки консолідованої претензії, потрібен окремий державний орган із висококласними економістами, аналітиками та юристами.

Саме тому «Голос» подав законопроект #3057 й ініціював створення державного агентства з подолання наслідків агресії Російської Федерації — з необхідними повноваженнями. Українські громадяни мають нарешті отримати компенсацію за війну, яку розв'язала РФ, а дипломати б під час переговорів, зокрема із західними партнерами, мали б обраховані аргументи. Агентство буде централізувати всі процеси, що стосуються обрахування втрат України на через агресію Росії і подавати відповідні позови. Сьогодні в Україні не існує органу, який би мав достатньо повноважень, аби виконувати таку роботу.

agression_russia-02.png agression_russia-03.png

agression_russia-04.png

Питання деокупації Криму та Донбасу повинні розглядатися в комплексі з чітким планом реінтеграції та виплати репарацій Росією. ‎Чи заплатить Росія? В «Голосі» переконані — обов'язково. Так само як рано чи пізно і Крим, і Донбас буде звільнено від окупантів.

Пряма мова

Леся Василенко, депутатка фракції «Голосу», членкиня комітету ВР з питань бюджету:

— Це вимушений крок для того, щоби нарешті змусити уряд працювати. Він має порахувати й надати громадянам цифру втрат, які ми понесли внаслідок збройної агресії Російської федерації. Наш законопроект створює умови для цієї роботи. Мені соромно визнавати, що я, громадянка України, на шостому році війни не знаю точного розміру втрат, які понесла наша держава, а разом з нею і всі ми — як платники податків. І соромно, що Україна досі на міжнародній арені змушена оперувати загальними поняттями і загальновизнаними фактами. Замість цього ми давно вже могли б пред’являти конкретні дані.

2Z4A5835.jpg

Пряма мова

Юлія Клименко, депутатка фракції «Голосу», перша заступниця голови комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури:

— Якісна реінтеграція неможлива без того, щоб ми забезпечили людей, які там знаходяться, якісною інфраструктурою, соціальними гарантіями, виплатами, а не просто приєднали території, залишивши людей незадоволеними. Ми хочемо мати конкретні цифри по конкретних збитках, яких зазнає Україна — прямих збитки і непрямих.

На територіях Донбасу і Криму залишилось майно громадян, які були змушені переїхати на неокуповані території, щоби продовжити нормальне життя. Реєстру втраченого цими людьми майна немає, і в процесі реінтеграції все це повинно бути обраховано. Треба врахувати і витрати українців, які були змушені орендувати чи купувати житло — тобто витрати, які вони понесли, аби переїхати і врятуватись від війни, яку розпочала Росія.

2Z4A6512.jpg

Підписуйся на нашi

ще новини