Санкції проти Фірташа ще ефемерні, а рішення щодо списань боргів його газзбутів — вже цілком реальні, — Інна Совсун

Санкції проти Фірташа ще ефемерні, а рішення щодо списань боргів його газзбутів — вже цілком реальні, — Інна Совсун

Санкції РНБО проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса свідчать про те, що влада вже почала складати списки олігархів. Але чи справді влада налаштована на боротьбу — питання відкрите. Особливо з огляду на те, що за три дні до рішення РНБО Верховна Рада у першому читанні ухвалила закон про списання боргів газзбутів Фірташа перед Нафтогазом, — говорить народна депутатка партії «Голос» Інна Совсун.

«Вийшла нова серія РНБО, з якої ми дізнались багато новин: що у нас вже почали складати списки олігархів і почали з Фірташа і Фукса. Вони безперечно заслуговують на те, аби їхні дії отримали належну правову оцінку. Чи є такою правовою оцінкою санкції — залишається великим дискусійним політичним питанням», — прокоментувала рішення РНБО Інна Совсун.

Також нардепка наголосила, що за три дні до оголошення санкцій, Парламент у першому читанні прийняв законопроект, відповідно до якого списуються мільярдні борги газзбутів перед Нафтогазом:

«Це щонайменше 23 млрд. грн., які фірташівські газзбути накопичили перед Нафтогазом. Через це складається враження, що санкції можуть бути елементом торгів щодо списання відповідних боргів. На загал, санкції не матимуть моментального і прямого впливу, а от списання цих боргів - дуже реальне», — наголосила депутатка.

У заяві секретаря РНБО йшлося, що санкції вводяться за участь Фірташа у титановому бізнесі, постачанні сировини на російські оборонні підприємства. Та чи не час державі виробити єдину політику, що робити взагалі з тими, хто веде бізнес з окупованими агресором територіями, а надто — займається постачанням для російської оборонної галузі:

«Що ми робимо з людьми, які в принципі ведуть великий бізнес в окупованому Криму? Ми точково з ними боремось чи у нас є якісь глобальні системні рішення? Так само, як немає ніяких системних підходів по санкціям щодо взаємодії з Росією, російською оборонкою. Ми «поштучно» їх будем виловлювати чи врегулюємо це питання на законодавчому рівні?», — обурюється представниця «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини