Санкції проти РФ мають бути прив’язані не до «Мінська», а до відновлення цілісності й суверенітету України, — Леся Василенко

Санкції проти РФ мають бути прив’язані не до «Мінська», а до відновлення цілісності й суверенітету України, — Леся Василенко

Сьогодні Мінські домовленості є пасткою для України, бо саме вони дозволяють Росії домогтися зняття санкцій. Саме це мав би виправити «план Зеленського», щоб наблизити мир в Україні: прив’язати зняття санкцій виключно до відновлення територіальної цілісності й суверенітету України.

Про це говорила Леся Василенко в ефірі «Прямого каналу» 29 листопада:

На сьогодні вже мав бути «план Зеленського» як альтернатива «Мінську»

— Україна їде в Париж без власного порядку денного. І я скажу вам, чому це так очевидно: ми скрізь обговорюємо тільки «червоні лінії». Жодного разу не обговорювалися вимоги, з якими мала би їхати Україна на переговори у Нормандському форматі.

Навіть тоді, коли президент запевняє, що спочатку — безпека, потім — вибори, він ґрунтується на тому, що буде обговорення Мінських домовленостей. А це — мертвонароджений документ, який сам по собі є однією суцільною «червоною лінією» для України.

На сьогоднішній день вже мала би бути альтернатива «Мінську», бо президент Зеленський у своїх кампаніях говорив про те, що буде план Зеленського, що він приведе в країну мир. Так де цей план Зеленського?

Він мав би будуватися на санкціях, бо це — єдине, на що досі реагує Москва. Зараз можна подивитися на всіх міжнародних платформах: путінський режим задіяв усі свої ресурси для того, щоб були зняті санкції — з юридичних осіб, з фізичних осіб і з державних високопосадовців.

Тому завдання України сьогодні має бути в тому, щоб, по-перше, сформулювати свою власну систему санкцій і прийняти нарешті адекватний закон про санкції щодо РФ. А по-друге — відповідно скоординувати роботу і взаємини з міжнародними партнерами, щоб посилити санкції проти РФ і прив'язати їх виключно до відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

А не до нікчемних Мінських домовленостей, за якими санкції будуть зняті з РФ у будь-якому випадку — будуть ці «домовленості» виконані чи ні.

Підписуйся на нашi

ще новини