Сергій Рахманін: «Закон про особливий статус ― ганебний закон, який порушує Конституцію»

Сергій Рахманін: «Закон про особливий статус ― ганебний закон, який порушує Конституцію»

Чому законопроект про особливий статус Донецької та Луганської областей може призвести до порушення суверенітету і фактичного розвалу України.

Виступ голови фракції «Голосу» Сергія Рахманіна з трибуни Верховної Ради перед голосуванням за законопроект про подовження особливого статусу, пряма мова:

Недобрий день. Я хочу звернутися до тих, хто з тих чи інших міркувань збирається натиснути на зелену кнопку – з простими і зрозумілими поясненнями. Ті, хто вважають, що цей закон технічний, що він нічого не вирішує або не буде виконуватися, я наголошую – якщо ви вважаєте закони України технічними документами, нащо ви прийшли в Верховну Раду? Якщо ви не збираєтеся виконувати, нащо ви берете на себе ці зобов’язання? А якщо він нічого не вирішує, нащо за нього голосувати?

Я хочу звернутися до тих, хто спекулює на темі санкцій. Якщо хтось не знає, я можу повідомити, що жодний нормативно-правовий акт не прив’язує цей закон про особливий статус ― ганебний закон, який порушує Конституцію ― до запровадження санкцій щодо Росії. Існує тільки один документ, який один сегмент американських санкцій прив’язує до невиконання Росією ― увага, не Україною! ― Мінських угод.

Закон про особливий статус жодного відношення до санкцій не має. І якщо за політичною, неформальною домовленістю санкції прив’язують до зобов’язань України виконати цей закон, то це наша з вами провина, яку треба виправити негайно. Якщо цей закон ні на що не впливає і нічого не змінює, я хочу запропонувати вам подивитися уважно на текст комюніке, який багато хто з вас подає як перемогу, де записана «формула Штайнмаєра». Вона передбачає на постійній основі закон про особливості місцевого самоврядування, а точніше «закон про особливий статус» — саме так записано у паризькому комюніке за підсумками «Нормандської зустрічі». Почитайте уважно — там написано, що українська сторона бере на себе зобов’язання на постійній основі запровадити особливий порядок самоврядування, який передбачає порушення суверенітету, амністію, так звану «народну міліцію». Фактично, ви ставите на шальки терезів санкції, які жодним чином не наближають нас до деокупації, і порушення суверенітету — фактичний розвал країни.

У січні 2014 року один знайомий депутат у цьому приміщенні переконував мене у тому, що так звані «диктаторські закони» жодним чином не є терором, жодним чином не є репресіями: «Це превентивний захід». А потім був вибух і сотні смертей. Інший депутат у 2014 році переконував у тому, що внесення у Конституцію особливого статусу нічого не змінює: «Це технічний закон». А потім був вибух, який забрав життя чотирьох людей. Хочете голосувати зеленим — голосуйте. Але пам’ятайте про наслідки. Ми голосуємо червоним. Це — червоне світло тим, хто нам викручує руки!

Підписуйся на нашi

ще новини